Hveteboller

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Har du lyst på ferske boller som smelter på tungen når de spises? Bak boller i dag og kos deg.

Ingredienser

Bolledeig:

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 0,5 ts salt
  • 2 ts malt kardemomme
  • 6 dl melk
  • 1 pk fersk gjær
  • 4 dl rosiner
  • 1 stk sammenvispet egg til pensling

Slik gjør du

  1. Kutt smør i terninger.
  2. Ha hvetemel, sukker, salt, kardemomme og melk i en bakebolle, og smuldre i gjæren.
  3. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. 
  4. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving. 
  5. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse. 
  6. Del deigen i passe store emner. Du får ca. 24 boller av en porsjon deig. Ha i rosiner og trill runde boller.
  7. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og sett dem til heving (20-30 minutter).
  8. Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i 6–10 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Ønsker du ekstra luftige boller kan du tilsette 1 ts bakepuvler! 

Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

Vil du heller bake kanelboller? Vi har verdens beste oppskrift!

 

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.