Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fastelavnsboller
De beste fastelavnsbollene er det barna som lager og serverer! Besøk matstart.no

Fastelavnsboller

Ingredienser

porsjoner
  • 100 g smør
  • 1 l hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 3,5 dl melk
  • 1 ts bakepulver
  • 50 g gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Kremfyll:

  • 3 dl kremfløte
  • 12 ss jordbærsyltetøy
  • 2 ss melis
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (14)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Det er bare fastelavn en gang i året, så da må det være lov til å nyte noen fristende fastelavnsboller med både krem og syltetøy.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 100 g smør
  • 1 l hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 3,5 dl melk
  • 1 ts bakepulver
  • 50 g gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Kremfyll:

  • 3 dl kremfløte
  • 12 ss jordbærsyltetøy
  • 2 ss melis

Slik gjør du

  1. Kutt smør i terninger og la det bli mykt.
  2. Ha hvetemel, sukker, salt, kardemomme, melk og bakepulver i en bakebolle, og smuldre i gjæren.
  3. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. 
  4. Tilsett smørterninger og elt deigen videre i ca. 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving. 
  5. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse. 
  6. Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. La bollene etterheves på et lunt sted.
  7. Pensle bollene med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen på 200 °C i 10-15 minutter. Avkjøl bollene på rist.
  8. Visp fløten til krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet.
  9. Skjær toppen av bollene og legg på krem og syltetøy. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.
Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

Prøv gjerne oppskriften på svenske semlor også. De er kjempegode!

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Gjærbakst – slik lykkes du

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6306, server:MP-PRD-WEB12 23.09.2023 05:26:05