Hveteboller med sjokoladekrem

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Hveteboller er kos – hveteboller fylt med sjokoladekrem er enda mere kos! Bruk den sjokoladen du liker best, og lag enten hvit sjokoladekrem, sjokoladekrem med melkesjokolade som på bildet eller en mørk og kraftig sjokoladekrem med 70 % sjokolade. Kos blir det uansett!

Ingredienser

1 porsjon gir ca. 20 boller

  • 150 g smør
  • 950 g hvetemel
  • 150 g sukker
  • 0,25 ts salt
  • 2 ts malt kardemomme
  • 5 dl melk
  • 1 stk. egg
  • 25 g gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Fyll:

  • 300 g sjokolade ( se tips i fremgangsmåte)
  • 200 g romtemperert smør
  • 200 g melis

Pynt:

  • 4 ss flytende honning ( kan sløyfes )
  • 4 ss grovhakkede hasselnøtter ( kan sløyfes)

Slik gjør du

  1. Kutt smør i terninger.
  2. Ha hvetemel, sukker, salt, kardemomme, melk og egg i en bakebolle, og smuldre i gjæren.
  3. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. 
  4. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.  
  5. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse. 
  6. Del deigen i 20-25 emner, alt etter hvor store du vil ha dem. Trill emnene til runde boller og sett dem med litt mellomrom på noen bakepapirkledd stekebrett.
  7. Dekk til bollene og etterhev i 20-30 minutter.
  8. Pensle bollene med et sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen på 225 °C i 6–10 minutter. Avkjøl bollene på rist.
  9. Knekk sjokolade i biter og ha dem i en bolle. Sett bollen over en liten kjele med vann (vannbad). Obs! Bollen bør ikke komme i kontakt med vannet, da det kan bli for varmt for sjokoladen. Sett kjelen på kokeplaten og la vannet småkoke. Rør i sjokoladen innimellom, og ta den av platen straks den har smeltet. Du kan også smelte sjokoladen i mikrobølgeovn.
Velg den sjokoladen du liker best. Hvit sjokolade smaker godt sammen med norske jordbær, melkesjokolade (30-40%) er den vi har brukt på bildet og mørk sjokolade (70 %) gir en kraftig sjokoladesmak som egner seg godt om du skal servere bollene til svart kaffe.
  1. Kjør romtemperert smør og melis sammen i en kjøkkenmaskin med K-visp til blandingen er luftig og lys gul, ca. 5 minutter. Hell avkjølt, smeltet sjokolade i bollen og pisk til alt er godt blandet.
Er sjokoladen for varm vil kremen sprekke.
  1. Del bollene i to. Ha sjokoladekremen i en sprøytepose med riflete tipp og sprøyt kremen på bollene.

Pynt eventuelt med honning og hasselnøtter før servering. 

Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

Vi har flere gode oppskrifter på boller som du bør prøve, blant annet fastelavnsboller, svenske semlor og glutenfrie boller.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Kommentarfeltet er stengt fra 1. juli til 9. august pga ferie