Hveteboller med vaniljekrem

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Har du lyst på noe digg, men vet ikke helt hva? Da er disse hvetebollene med vaniljekrem helt perfekte! 

Ingredienser

Bolledeig:

  • 100 g smør
  • 600 g hvetemel
  • 90 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 0,5 ts salt
  • 3,5 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 stk egg til pensling

Fyll og pynt:

  • 1 pk vaniljekrem
  • 2 ss melis

Slik gjør du

  1. Kutt smør i terninger.
  2. Ha hvetemel, sukker, kardemomme, salt, og melk i en bakebolle, og smuldre i gjæren.
  3. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. 
  4. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.  
  5. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse. 
  6. Gjør klart det fyllet du vil bruke mens deigen hever.
  7. Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del deigen i passe store emner, ca. 12 boller per porsjon bolledeig. Trill emnene til boller og trykk dem flate.
  8. Legg en stor teskje vaniljekrem midt på deigen, strekk deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sett bollen med skjøten ned på en stekeplate med bakepapir.
  9. Dekk til bollene og la dem etterheve i 20-30 minutter til dobbel størrelse.
  10. Pensle bollene med sammenvispet egg.
  11. Stek bollene midt i ovnen på 225°C i 5-10 minutter. Avkjøl på rist. 
  12. Sikt over melis før servering.
Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

Vi har flere gode oppskrifter på boller som du bør prøve, blant annet fastelavnsboller, hveteboller med sjokoladekrem og glutenfrie boller.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.