Solskinnsboller

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
Over 60 min

Solskinnsboller er gjærbakst som passer til alle anledninger. Bollene har en aromatisk smak av kanel og vaniljekrem. 

Ingredienser

(1 porsjon gir 24 solskinnsboller)

  • 6 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 kg hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 150 g smør
  • 1 stk egg sammenpisket til steking

Fyll:

  • 100 g romtemperert smør
  • 2 dl brunt sukker
  • 1 ss malt kanel

Vaniljekrem:

  • 8 stk eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 stk vaniljestang eller 1,5 ts vaniljesukker
  • 8 dl melk
  • 2 ss maisstivelse (maizena)

Slik gjør du

Før du starter med gjærdeigen er det lurt å lage vaniljekremen, så den blir helt avkjølt før den skal brukes. Den kan også lages kvelden før. 

  1. Visp sammen eggeplommer og sukker i en kjele. Skrap ut vaniljefrø fra vaniljestenger og ha frø og stenger i eggeblandingen. Spe med melk og rør ut maizena i blandingen.
  2. Varm opp blandingen på middels varme, rør hele tiden, gjerne med en slikkepott. Kremen skal opp til kokepunktet før den begynner å tykne. Dette tar litt tid. Kremen må ikke koke, da vil den sprekke (skille seg). 
  3. Avkjøl kremen i kaldt vann. Kremen blir også litt stivere etter avkjøling. Rør i kremen med jevne mellomrom for å unngå snerk. Legg gjerne plastfolie på toppen av kremen for å hindre snerk. 
  4. Lag deigen til solskinnsbollene ved å varme opp melk til fingervarm temperatur i en kjele. Rør ut gjær i melken. 
  5. Bland mel, sukker og kardemomme i en kjøkkenmaskin og ha i den lunkne gjærblandingen. Elt til en smidig deig i ca. 10 minutter. Ser deigen for løs ut kan man tilsette noe mer mel, men pass på at deigen ikke blir for tørr. 
  6. Tilsett smør og elt videre på lav hastighet i ca. 20 minutter. Det skal nå være mulig å ta glutentesten hvor deigen dras uten å revne. Hev deigen under klede på et lunt sted til den er dobbelt så stor (30-40 minutter).
  7. Kjevle deigen ut til et rektangel og ha på smør, sukker og kanel. Rull sammen og del opp i passende skiver på ca. 3 cm. 
  8. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og lag en liten grop i midten av hver bolle. Ha på en klatt vaniljekrem og sett bollene til heving i ca. 20-30 minutter.
  9. Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen ved 225 °C i 6–10 minutter. Avkjøl bollene på rist.

Elsker du å bake? Hva med å prøve oppskriften vår på superdigge kanelknuter eller skolebrød

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.