Solskinnsboller

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
Over 60 min

Solskinnsboller er gjærbakst som passer til alle anledninger. Bollene har en aromatisk smak av kanel og vaniljekrem. 

Ingredienser

(1 porsjon gir 24 solskinnsboller)

  • 150 g smør
  • 1 kg hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 5 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 stk. egg til pensling

Fyll:

  • 100 g romtemperert smør
  • 2 dl brunt sukker
  • 1 ss malt kanel

Vaniljekrem:

  • 8 stk. eggeplomme
  • 1 dl sukker
  • 2 stk. vaniljestang eller 1,5 ts vaniljesukker
  • 8 dl melk
  • 2 ss maisenna

Slik gjør du

Før du starter med gjærdeigen er det lurt å lage vaniljekrem (eggekrem), så den blir helt avkjølt før den skal brukes. Den kan også lages kvelden før eller kjøpes ferdig.

  1. Visp sammen eggeplommer og sukker til vaniljekrem i en kjele. Skrap ut vaniljefrø fra vaniljestenger og ha frø og stenger i eggeblandingen. Spe med melk og rør ut maizena i blandingen.
  2. Varm opp blandingen på middels varme, rør hele tiden, gjerne med en slikkepott. Kremen skal opp til kokepunktet før den begynner å tykne. Dette tar litt tid. Kremen må ikke koke, da vil den sprekke (skille seg). 
  3. Avkjøl kremen i kaldt vann. Kremen blir også litt stivere etter avkjøling. Rør i kremen med jevne mellomrom for å unngå snerk. Legg gjerne plastfolie på toppen av kremen for å hindre snerk.
  4. Kutt smør i terninger.
  5. Ha hvetemel, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle, og smuldre i gjæren.
  6. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. 
  7. Tilsett smøret og elt deigen videre i ca. 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.  
  8. Dekk til deigen og la heve i ca. 45 minutter til dobbel størrelse. 
  9. Kjevle deigen ut til et rektangel og ha på smør, sukker og kanel. Rull sammen og del opp i passende skiver på ca. 3 cm. 
  10. Sett bollene på en bakepapirkledd stekeplate og lag en liten grop i midten av hver bolle. Ha på en klatt vaniljekrem og sett bollene til heving i 20-30 minutter.
  11. Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem midt i ovnen på 225 °C i 6–10 minutter.
  12. Avkjøl bollene på rist.
Når deigen eltes stiger temperaturen. Sjekk underveis slik at deigen ikke «går varm». Optimal deigtemperatur er mellom 24-26 °C, og deigen bør ikke overstige 37°C. Blir deigen for varm kan gjæren "dø", og deigen vil ikke heve som den skal. 

Elsker du å bake? Hva med å prøve oppskriften vår på superdigge kanelknuter eller skolebrød

Solskinnsboller

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.