Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Vafler

Den store vaffeldagen

Svenskene kaller det Maria Budskaps dag og priser dagen da Jomfru Maria fikk vite at hun var svanger. For andre er dagen et fast vårtegn. Det handler om Vaffeldagen som årlig markeres i store deler av Europa den 25. mars.

Våffeldagen, Vårfrudagen og Jungfru Marie Bebådelsedag

Svenskene har satt mange navn på dagen hvor de hyller sitt folkekjære bakverk. For selv om vi betrakter vaflene nærmest som et urnorsk nasjonalsymbol, - er det “søta bror” som står for opphavet til den store Vaffeldagen når den feires rundt i Europa. Datoen markerer skillet mellom de to årstidene og er blitt stående som selve symbolet på våren.

Forklaringen på at datoen er satt til den 25. mars, er at det hører naturlig sammen med at hønene før i tiden begynte å legge egg igjen etter vinteren og mørket. Dermed ble det igjen stor tilgang på egg. Grunnen til at vaffeldagen har falt på samme dag som Marias bebudelsesdag, skal derimot ha sitt opphav i en språkforvikling. Grunnen til at vaffeldagen har falt på samme dag som Marias bebudelsesdag, skal derimot ha sitt opphav i en språkforvikling.

Fra gammelt av økte eggeproduksjonen om våren. Stor tilgang på egg førte til mer vafler, og vaffeldagen ble satt til 25. mars.

Fra Vårfru til vafler

Vaffeldagen har samme dato som den svenske Vårfrudagen og feiringen kan spores helt tilbake til 500 år etter Kristus. I middelalderen ble feiringen lagt til en fast dato til minne om at Jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde et barn.

Datoen den 25. mars henspiller på at det er ni måneder til Jesu fødsel, en dag svenskene feirer som Vårfrudagen. Historien forteller så at “Vårfrudagen” slurvete uttalt, ble til “Våffeldagen”.

Internasjonal hyllest

Vaffelkake med krem, syltetøy og bær

Vaffeldagen har fått sitt fotfeste rundt i verden. Mens vi i Norden nyter den tynne, hjerteformede varianten, er den såkalte “belgiske utgaven” med store, firkanter, mest vanlig i Amerika. For øvrig ble det første vaffeljernet oppfunnet i USA av Mister Cornelius Swarthout. Han sørget for å ta patent på den populære oppfinnelsen den 24. august 1869, - som dermed har gitt datoen for amerikanernes egen “offisielle vaffeldag”!

Så om spesialiteten er varianten fra Moss med pølse i vaffel, - den nordnorske vaffel med kaviar og egg, - eller rett og slett rømme og syltetøy: Den 25. mars er det vaffeldag og alle hjerter gleder seg!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB11 20.05.2024 08:55:09