Salt kjøtt

I Norge har vi lang tradisjon med bruk av salt kjøtt. Salting var datidens konservering, og en nødvendighet for å øke holdbarheten på kjøtt.

I dag har vi tilgang på ferske råvarer hele året, og i tillegg har vi muligheten til å fryse kjøtt.  Mye av det ferske kjøttet blir dessuten vakumert i plast, og får en forlenget holdbarhet på den måten. Til tross for at vi ikke lenger trenger salting som konserveringsmetode lever tradisjonen med å spise retter av salt kjøtt i beste velgående! På Vestlandet er raspeball og salt kjøtt fast middagsrett for mange hver torsdag, og rundt om kring i landet er det fortsatt mange som lager ertesuppe, fleskeknoker, salt flesk og mange andre retter med basis i salt kjøtt.

Raspeball, potetball, kompe eller komle med salt kjøtt er typisk torsdagsmat.

Salt kjøtt – er ganske så salt

Vi har stadig vent oss til å spise mindre salt, og bra er det, for det er helt klart ikke gunstig med for mye salt i kosten. Men lettsaltet kjøtt kan være ganske mildt saltet, og det er mulig å regulere saltmengden litt selv ved å legge kjøttet i vann noen timer før det kokes. Og har man spist salt kjøtt en dag, så tar det gjerne en del dager før «saltsuget» dukker opp igjen.

Lettsalte kjøtt selv?

Tilgjengeligheten på salt kjøtt kan variere en del fra distrikt til distrikt, så det er nok mange som lurer på om det går an å salte kjøtt selv.  Ja det er mulig, men slettes ikke lett å få det bra.  Det som er problemet er at det ofte blir ujevnt salt, og vanskelig å få saltet til å trenge helt inn. Som oftest blir det også alt for salt.  Kjøttindustrien har saltemaskiner med masse nåler, som sprøyter en mild saltlake jevnt inn i kjøttet. 

Den enkleste måten å gjøre det på selv, er å salte kjøtt i ca 1,5 cm tykke skiver.  Det vanligste er å bruke lammebog i skiver og flesk, men alt kjøtt som er skåret i skiver kan lettsaltes på denne måten: Bruk ca. 1 dl salt pr kilo kjøtt, dryss saltet på, og la det stå kjølig natten over. Skyll av kjøttet før det kokes i usaltet vann.  Mange liker salt kjøtt som blir lyserød i fargen når du koker det, og da må kjøttet saltes med nitrittsalt. Seltin gir også litt rødfarge på kjøttet, hvis du ikke får tak i nitrittsalt.

Utvalg av salt kjøtt

Salt kjøtt var nok vanligere før, så du må regne med et ganske begrenset utvalg generelt sett. Men enkelte distrikter og forretninger i Norge har et bedre utvalg enn andre. Spør gjerne betjeningen, så kan de kanskje prøve å ta inn et parti med salt kjøtt.

 

Salt lammebog

Lettsaltet lammebog i skiver med raspeball og kålrot.

Dette er i dag noe av det vanligste lettsaltede kjøttet, og er tradisjonskost spesielt på Vestlandet.  Som oftest får du kjøpt kjøttet i skiver, og klar til å kokes. Vanlig tilbehør er raspeball, kålrot og løksaus. 

 

Lettsaltet lammelår

Lettsaltet og røkt lammelår er herlig, rustikk og smakfull mat som er perfekt å servere vintergjestene dine.

Her blir hele lammelåret lettsaltet, og ofte røkt i tillegg. Selges både ukokt og ferdig kokt.  Dette er tradisjonell julemat, men mange bruker det som festmat i vinterhalvåret.

 

Lettsaltet flesk

I likhet med raspeballer er også flesk og duppe norsk tradisjonsmat og typisk torsdagsmat. 

Dette er hele fleskesiden fra svin, og er det samme som bacon, bare at det ikke er røkt. Lettsaltet flesk kan brukes til flere retter, men er mest vanlig til flesk og duppe og erter, kjøtt og flesk. Som oftest blir kjøttet solgt i stykker uten ben.

 

Salt skinke

Det finnes et bra utvalg av ulike hele salte skinker. Produkter som juleskinke, påskeskinke og sommerskinke er alle lettsaltet skinke. Som oftest er den røkt, men finnes i urøkte varianter også. Selges både ukokt og ferdig kokt.

 

Salt svineknoke

Svineknoker selges i som oftest i to varianter, enten fersk og usaltet, og lettsaltet og røkt. Salte svineknoker egner seg til ertesuppe, salt lapskaus, eller på tysk manér med sauerkraut.

 

Salt oksebryst eller bankekjøtt

Dette var mye vanligere før, og er i dag litt vanskelig å få tak i. Egner seg bra til erter kjøtt og flesk, og ellers til salt lapskaus, ertesuppe eller klassikeren oksebryst med spisskål.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.