Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Røkt lammelår med stuede rotgrønnsaker

Røkt lammelår med stuede rotgrønnsaker

Ingredienser

8  porsjoner
  • 1 stk. lettsaltet, røkt lammelår (2.5-3.5 kg)
  • 1 stk. løk
  • 1 stk. gulrot
  • 3 stk. laurbærblad
  • 1 ts hel pepper
  • 2 dl vann

Stuede rotgrønnsaker:

  • 4 stk. gulrot
  • 4 skiver kålrot
  • 2 stk. persillerot
  • 1 stk. sellerirot
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • 2 dl matfløte
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss friske urter
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (1)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Lettsaltet og røkt lammelår er herlig, rustikk og smakfull mat som er perfekt å servere til gjestene dine. For mange er denne retten knyttet til høytid, og er like populær i julen som i påsken.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

8  porsjoner
  • 1 stk. lettsaltet, røkt lammelår (2.5-3.5 kg)
  • 1 stk. løk
  • 1 stk. gulrot
  • 3 stk. laurbærblad
  • 1 ts hel pepper
  • 2 dl vann

Stuede rotgrønnsaker:

  • 4 stk. gulrot
  • 4 skiver kålrot
  • 2 stk. persillerot
  • 1 stk. sellerirot
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • 2 dl matfløte
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss friske urter

Slik gjør du

Du trenger: Lettsaltet, røkt lammelår, løk, gulrot, hel pepper, vann, laurbærblad, knollselleri, persillerot, kålrot, smør, hvetemel, matfløte, melk, salt, pepper og friske urter.

  1. Legg et ark aluminiumfolie over i en ildfast form/langpanne. Skrell gulrot og løk, kutt i grove biter og ha dem over på folien sammen med laurbærblad og hel pepper. Legg lammelåret over, hell på vann og stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen av låret. Pakk folien godt rundt.
  2. Sett formen inn i ovnen på 125 °C i ca. 3-3,5 time. Ta ut lammelåret når steketermometeret viser 70 °C, og la det hvile i 15-20 minutter. 
Ta av folien, skru opp temperaturen eller bruk ovnens grillfunksjon og grill lammelåret litt før servering om du ønsker en ekstra deilig skorpe på kjøttet.

  1. Skrell og kutt gulrot,  kålrot,persillerot og knollselleri i terninger. Kok dem møre i lettsaltet vann, ca.10 minutter. Sil av kokevannet.

  1. Smelt smør og ha i mel. Rør godt til en glatt jevning.

  1. Spe med melk og fløte under omrøring. Rør godt til du har en klumpefri saus. La sausen koke i ca. 5 minutter. Rør av og til. Smak til med salt og pepper.

  1. Vend inn godt avrente grønnsaker. Ha i grovhakkede friske urter rett før servering.

Skjær lammelåret i fine skiver. Server med stuede rotgrønnsaker og stekesjy. Kokte poteter passer godt til.

Du kan også koke lammelåret i en avlang kjele. Legg da i lammelåret, løk, gulrot, hel pepper og laurbærblad i kjelen. Hell på vann så det så vidt dekker, kok opp og la lammelåret trekke til termometeret vise 70 grader. (Oppbevar gjerne lammelåret i kokevannet, hvis du ønsker å servere det kaldt).

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6306, server:MP-PRD-WEB13 24.09.2023 19:17:32