Erter, kjøtt og flesk

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Erter kjøtt og flesk er norsk mat med lange tradisjoner og masse smak. Ofte er det de lokale tradisjonene som avgjør hva slags kjøtt som brukes – det kan like gjerne være salt lammekjøtt som svinekjøtt.

Ingredienser

  • 900 g salt storfekjøtt
  • 700 g lettsaltet sideflesk
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk løk
  • 12 stk purre

  • 250 g tørkede gule erter
  • 3 ss frisk timian

  • 8 stk potet (melne)
  • 1 stk kålrot

Slik gjør du

Du trenger: Salt storfekjøtt, lettsaltet sideflesk, gulrot, løk, purre, sukker, gule erter, frisk timian, potet, kålrot, salt og pepper.

1. Legg erter i bløt, gjerne over natten (ca. 8 timer). Bruk rikelig med kaldt vann.

2. Skyll saltlake av kjøtt og flesk.  

Dersom kjøttet er veldig salt bør det ligge noen timer i vann først (eventuelt over natten).

3. Rens gulrot, løk og purre, og kutt grønnsakene i grove biter.

4. Legg kjøtt, flesk og grønnsaker i en kjele, hell på kaldt vann slik at det akkurat dekker. Tilsett 1 ss sukker og kok opp.

Ved å ha i 1 ss sukker, tar man vekk bittersmaken som saltet kan gi i slik salt mat.

5. Skum godt av, og kok kjøttet i ca. 2 timer og 30 minutter til det er mørt.

6. Kok erter i nytt kaldt vann, se til at vannet dekker ertene. Skum av underveis, og tilsett timian. Kok ertene på svak varme i ca. 2 timer og 30 minutter. Smak til med salt og grovmalt pepper. 

7. Skrell potet og kok dem møre, ca. 20 minutter.

8. Skrell kålrot, og kutt dem i skiver. Kok skivene møre i lettsaltet vann, 5-10 minutter.

Skjær kjøttet i passe serveringsstykker og server erter, kjøtt og flesk sammen med melne poteter og kokt kålrot.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.