Studer et egg

Har du noen gang sett nøye på et egg? Bli med på en grundig undersøkelse!

Utenpå

Fargen: brune og hvite egg er helt like inni, de smaker det samme og har akkurat samme næringsinnhold. Det er fargen på et lite bein i øret på høna som avgjør fargen på eggene hun legger. Fargen faller som oftest sammen med fargen på fjøra.

Skallet: skallet inneholder for det meste kalsium. Små og store egg inneholder like mye kalsium – derfor kan store egg ha tynnere skall og være lettere å knuse enn små egg. Kvaliteten på skallene er avhengige av hva slags mat hønene får å spise, og hvor gamle hønene er.  Jo eldre høne, jo tynnere skall.

Skallet er porøst, med rundt 8-10.000 porer i hvert egg. Oksygen og andre gasser slipper inn i egget, og de kan også ta til seg smak av aromatiske varer som f.eks hvitløk, trøffel eller vaniljestang. Legger du eggene i en pose sammen med noen hvitløkbåter, så vil egget altså smake av hvitløk etter noen dager.

 

Innvendig

Innenfor skallet er egget sterilt, og bakterier kan ikke slippe inn. Det betyr at om høna er frisk er også eggene hun legger friske. Et friskt egg vil ikke bli dårlig av bakterier, men kvaliteten på egget vil etter hvert bli dårligere. Det betyr at om høna er frisk er også eggene hun legger friske, og vil heller ikke bli smittet av bakterier så lenge skallet er helt!

I den butte enden av egget er det en luftlomme. Denne blir større jo eldre egget er fordi det fordamper av væske fra egget. Egget kan altså slippe væske ut og aroma inn.

Inne i egget ligger plommen midt i egget og blir holdt på plass av plommestrengen. Plommestrengen er en del av eggehviten og består av proteiner. Når egget blir eldre vil plommestrengen bli svakere og plommen vil begynne å flytte på seg.

Egg skal oppbevares med den butte enden opp, så ikke luftlommen begynner å flytte på seg. Luftlommen beskytter plommen når strengen blir svakere.

 

Knekk egget

På innsiden av skallet finner du skallhinnen. Den deler seg i den butte enden og danner luftlommen. Eggehviten ligger rundt plommen og utgjør 2/3 av eggets totale vekt.

Du har kanskje sett at noe av eggehviten er tykkere enn resten? Det stemmer. Noe hvite er tyntflytende, og noe hvite er tykkere. Men, etterhvert som eggeet blir eldre blir også denne eggehviten mer flytende. 

  • Eggeplommen er omgitt av en tynn, nesten usynlig, hinne.
  • Plommen inneholder under halvparten av proteinene, alt fettet, mineraler og proteiner.
  • Kimen (som kan sees som en liten hvit flekk) er den ubefruktete starten på en kylling.
  • Fargen på plommen er avhengig av fôret.

 

Blodflekker i egget

Innimellom kan man komme over et egg med blodflekker ved eggeplommen. Mange tror dette skyldes at egget er befruktet, men dette stemmer ikke. Det må en hane til for å befrukte eggene, og det finnes vanligvis ikke i eggproduserende hønsegårder.

Blodflekker kan oppstå når et lite blodkar sprenges i hønas egglederkanal før skallet dannes. Etter hvert som egget blir eldre tar eggeplommen til seg vann fra eggehviten, og blodflekken vil dermed ”vannes ut” og bli mindre tydelig. Et egg med tydelig blodflekk indikerer altså at egget er ferskt. Egg med blod er ikke særlig delikat, men det er ingenting i veien for å bruke dem i matlagingen, og blodflekken kan enkelt fjernes med en bit eggeskall eller spissen av en kniv.

Mindre enn 1 % av alle egg som produseres har blodflekker. De fleste blir plukket ut under sortering og gjennomlysing, men det er umulig å få fanget opp alle.

 

Studer eggekartongen

Når vi kjøper egg i butikken kan vi velge store eller små egg ut fra hvordan eggekartongene er merket.

På kartongen opplyses det også om best-før-dato (28 dager etter verpedato) om eggene er økologiske og hvem som er produsent.

Eggene sorteres etter størrelse hos bonden, som også sorterer ut såkalte ”brekk-egg”, egg som ikke har godkjent størrelse eller fasong, eller som har ødelagte eller stygge skall. Disse eggene går til produksjon av eggeprodukter til næringsmiddelindustri, storkjøkken og dagligvare.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.