Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Magnesium

Magnesium

Magnesium er blant annet nødvendig for forbrenningen vår, musklene våre og for normal psykologisk funksjon. Vi finner magnesium matvarer som fullkorn, grønne bladgrønnsaker, belgvekster og nøtter.

Mellom 20 og 60 % av magnesium vi spiser blir tatt opp i tarmen, og opptaket reguleres av inntaket. Ved høyt inntak av magnesium, vil opptaket være mindre. Høyt fiberinntak reduserer opptaket, men samtidig er fiberrike matvarer også rike på magnesium slik at det totale opptaket forblir god. I kroppen finner vi mineralet primært i skjelett og tenner, muskler og bløtvev.

Hvilke oppgaver har magnesium i kroppen?

Magnesium er nødvendig for å sette i gang en rekke prosesser og funksjoner i cellene våre.  Mineralet er nemlig "på-knappen" for mange ulike enzymer.

  • Bidrar til å opprettholde balanse mellom væske og salter i kroppen.
  • Spiller en rolle i energiomsetningen, det vil si at cellene våre klarer å utvinne energi fra maten vi spiser.
  • Nødvendig for fungerende nervesystem. Nervesystemet er et av kroppens kommunikasjonssystem, som sender signaler mellom hjernen og kroppen slik at vi blant annet kan bevege oss og reagere på sanseopplevelser. 
  • Trengs for normal muskelfunksjon.
  • Bidrar i dannelsen av proteiner. 
  • Opprettholder normalt skjelett og friske tenner.
  • Inngår i celledelingsprosessen. Vi trenger altså magnesium for at kroppen skal vokse og utvikle seg i vekstfasen, og for vedlikehold av gamle celler senere i livet.
  • Bidrar til normal psykologisk funksjon. 

Hvor mye magnesium bør du få i deg?

Anbefalt daglig inntak av magnesium er 280 milligram (mg) for jenter og kvinner, over 14 år. For gutter og menn, over 14 år, er anbefalingen 350 mg magnesium per dag. 

Med jevne mellomrom gjennomføres det landsrepresentative kostholdsundersøkelser i Norge. Siste undersøkelse blant voksne, Norkost 3 i 2010/11, viste at gjennomsnittlig inntak av magnesium samsvarer med anbefalingene.

  • Menn: 439 mg
  • Kvinner: 346 mg

*Verdiene inkluderer ikke bruk av kosttilskudd.

Gode kilder til magnesium i kostholdet

Hva som er en god kilde til et næringsstoff avhenger av hvor mye matvaren inneholder av det aktuelle næringsstoffet, og hvor ofte og/eller hvor mye det er vanlig å spise av den.

Matpakke Opplysningskontorene

I et vanlig norsk kosthold bidrar brød og kornvarer med 31 % av magnesium-inntaket. Grønnsaker, frukt, bær står for 15 % av magnesium i kostholdet, og 10 % kommer fra melk og yoghurt.

Fullkorn, belgvekster og nøtter er matvarer som inneholder en del magnesium. Grønne bladgrønnsaker, banan, mørk sjokolade og kaffe kan også være kilder til magnesium.

Magnesium tabell - innhold av vitamin A i ulike matvarer

*Kvinne, 14 år <

Tips for å få i deg magnesium

Et variert og balansert kosthold i tråd med Helsedirektoratets kostråd er den beste måten å sikre at du får i deg akkurat passe mengder av magnesium og andre næringsstoffer som kroppen trenger.

Her er kostrådene som bidrar til at kroppens behov for magnesium dekkes:

  1. Spis grove kornprodukter hver dag. Fire ekstra grove brødskiver kan dekke cirka ½ av anbefalt daglig inntak av magnesium for voksne.
  2. Spis fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag, hvor en porsjon tilsvarer 100 gram. Eksempelvis en bolle med grønn salat.
  3. La magre melkeprodukter være en del av det daglige kostholdet. Det anbefales tre porsjoner om dagen, én porsjon kan for eksempel være et glass syrnet melk.
  4. Inkluder gjerne belgvekster som bønner, linser, erter og kikerter i hverdagskostholdet. 
  5. Én neve usaltede nøtter er et perfekt mellommåltid.

Sist oppdatert: fredag 2. juli 2021

Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Helsedirektoratet, Mattilsynet og Universitetet i Oslo (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11.

Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo (2017, 30. mai). Matvaretabellen 2017.

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12320, server:MP-PRD-WEB11 12.12.2024 13:56:21