Melk og melkeprodukter er en næringsrik og variert matvaregruppe med mange ulike bruksområder. Med melkeprodukter mener vi ost, yoghurt, syrnet melk, kefir, fløte, rømme og smør.
Visste du at brunost er faktisk ikke en ekte ost? Det lages nemlig av myse, det som er igjen av melka etter at ostestoffet er brukt til å lage ost. Prim er en type smørbar brunost.
Hvilke næringsstoffer finnes i melk og melkeprodukter?
Næringsinnholdet i melkeprodukter varierer mellom de ulike produktene. Generelt er melkeprodukter en bra kilde til protein av god kvalitet.
Innholdet av fett i melkeprodukter varierer, hvor det er minst fett i melk og yoghurt og generelt en del fett i fløteprodukter, rømme og ost. Fett er det næringsstoffet som gir mest energi, dermed vil melkeproduktene med høyest fettinnhold også være de mest energirike. Melkefett består av både mettede og umettede fettsyrer, og rundt 65 % av fettsyrene i melk er mettet fett.
- Melk: 0,1 til 4,1 % fett. Den magreste melken er skummet melk, deretter lettmelk og den feteste er helmelk.
- Yoghurt: 0,1 til 3,4 % fett.
- Fløte: 10 til 37 % fett. Kremfløte inneholder mest fett.
- Rømme og crème fraîche:10 til 35 % fett.
- Ost: 1 til 45 % fett. Vanlig fast gulost, brunost og kremost har fettinnhold på rundt 27 %. De magreste ostene er kvarg kesam, cottage cheese, prim og ricotta som inneholder mellom 1 og 13 % fett.
x % fett tilsvarer x gram per 100 gram/dl.
Melk og usøtede melkeprodukter inneholder generelt lite karbohydrater, med unntak av brunost. Den lille mengden naturlig forekommende karbohydrater i melk er i form av melkesukkeret laktose. Noen melkeprodukter er tilsatt sukker, for eksempel yoghurter, smaksatt melk. Om produktene er tilsatt sukker, og eventuelt hvor mye sukker som er tilsatt, kan du lese på matvareemballasjen.
Melk og melkeprodukter er også kilde til flere vitaminer og mineraler.

Melk, yoghurt og syrnet melk er gode kilder til vitamin B2 og B12, samt mineralene fosfor, jod, kalium og kalsium. I enkelte typer melk og syrnet melk er det i tillegg tilsatt vitamin D. Vitaminberikingen er gjort for å forebygge D-vitaminmangel.
Aller mest jod finner vi faktisk i brunost, to brødskiver med brunost (cirka 32 gram) dekker 30 % av dagsbehovet. Gulost er rik på vitamin B12 og kalsium, og inneholder mineralene sink og fosfor og vitamin A.
Melk og helse
Melk og melkeprodukter hører med i et sunt og variert kosthold, for de er viktige kilder til protein, kalsium, jod og vitamin B2 og B12. Nesten 65 % av kalsium som vi får i oss er fra melkeprodukter, og matvaregruppen står for nesten 35 % av jodinntaket vårt.
Tilstrekkelig inntak av protein og kalsium er viktige for å styrke og vedlikeholde skjelett og muskler. Jod sørger for produksjon av hormoner som er sentrale i energiomsetningen. B-vitaminene bidrar til normal energiomsetning og nervefunksjon.
Inntak av melk og melkeprodukter er knyttet til redusert risiko for tykktarmkreft. Videre peker noe forskning mot at fermenterte melkeprodukter kan være koblet til redusert risiko for diabetes type 2. Litteraturen viser heller ingen klar sammenheng mellom melk og melkeprodukter og hjerte- og karsykdom.
Samtidig er melkeprodukter er den største kilden til mettet fett i kostholdet, og står for 36 % av inntaket vårt av mettet fett. Norske helsemyndigheter anbefaler å ha et begrenset inntak av mettet fett. Å velge magre melkeprodukter til hverdags kan være et grep om du er ønsker redusere mengden mettet fett i kosten.
Fettrike melkeprodukter er også energirike, og et høyt inntak av energirike matvarer kan bidra til at man lettere legger på seg.
For å oppsummere, man kan gjerne drikke melk eller spise melkeprodukter hver dag, dette er næringsrik mat som bidrar til å dekke kroppens næringsstoffbehov.
Hvor mye melkeprodukter spiser vi?

Ifølge siste nasjonale kostholdsundersøkelse i 2022-2023 drikker vi i snitt litt under 2 dl melk hver dag, hovedsakelig lettmelk, og spiser 2-3 skiver ost daglig. I tillegg inntar vi rundt 2 dl yoghurt i uken, og like mye fløte og fløteprodukter ukentlig.
Gjennomsnittlig daglig inntak av melkeprodukter i gram:
- 186 gram melk
- 28 gram yoghurt
- 29 gram fløteprodukter
- 48 gram ost
Sist oppdatert: tirsdag 3. juni 2025