Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Rødvinsgryte av elg

Real guttemat

Høstjakta er i gang, og nå er det real og rustikk guttemat som gjelder. Og det er vel ingen overraskelse at hovedråvaren ofte blir kjøtt, gjerne av den røde og kraftige sorten.

Når gutta inviterer til herrelag, enten det er hyttetur, med eller uten jakt, eller “hjemme alenefest ” er ofte det sosiale rundt tilberedningen viktig.  Det kan være stas å bruke en sær tilberedningsmetode.

Riktig redskap er også viktig - flammer og lyd er moro, alt som er skarpt, durer og ryker står høyt i kurs. Og vi er ikke redd for å steke lammelåret over glørne i peisen. Så invester gjerne i kniver, kjøttkvern, pølsestapper og en liten røykovn eller en diger smoker.  Vi må jo ha mat for pokker!

Delikatesser og tursnacks

Rått kjøtt er også tøff mat, og all guttemat trenger ikke å være store kjøttstykker. Mindre fileter er godt egnet til en forrett eller tørket kjøtt som turmat. Kjøtt som skal brukes til carpaccio, graving og tørking må være ekstra mørt. Her er det best å bruke fileter eller mørt biffkjøtt. Spekemat er også real guttemat, og et fenalår, velmodnet spekeskinke eller sognemorr er super turmat som også kan brukes til en forrett.

Godt i gryte

Det flotte med en gryte er at det er enkelt å tilberede og at det blir lite oppvask når alt tilberedes i samme gryte. Gryteretter er rustikk og real mat, og er på mote igjen.  Det som også er fint med kjøtt tilberedt i en gryte er at det ofte blir brukt litt rimeligere kjøtt fra forpart.

Den  mest klassiske høstgryta  er fårikål, men god høstmat er også salt fårekjøtt og lammeskanker. Gryteretten kan tilberedes  på stekeplata, eller bakes i ovnen i en ildfast gryte.

Gutter i røyken

Det er vel de færreste som har en røykovn utenfor hytta. Men om du har en Aburøk eller en smoker (røykgrill), så kan pølsene røykes. Røykflis kjøpes i sportsbutikker.

Har du en stor jerngryte kan den også brukes til å røyke kjøtt i. Strø litt røykflis i bunnen på gryta, legg over en rist og brett sammen en form av aluminiumsfolie som kjøttet legges i. På med lokket, og full styrke på stekeplata til det begynner og ryke, senk varmen litt og fortsett på høy varme cirka 15 minutter. Senk varmen og etterstek til kjøttet er passe stekt. Sjekk kjernetemperaturen med et steketermometer. Gjør du dette innendørs er det en stor fordel å ha en skikkelig avtrekksvifte over ovnen.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB12 23.07.2024 13:26:35