Hjemmelagde urøkt bratwurst

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Bratwurst er opprinnelig en tysk pølse som serveres med surkål i Tyskland, men det er like godt med potetmos og sennep ved siden av.

Ingredienser

Denne oppskriften gir 12 til 15 pølser.

 • 800 g medisterdeig
 • 400 g kjøttdeig
 • 400 g medisterfarse
 • 1,5 ss salt
 • 1 ts karve
 • 1 ts malt muskat
 • 2 ts malt hvit pepper
 • 2 ss potetmel
 • 30 g smal svinetarm 28/30 eller stor fåretarm 24/26 eller 26/28

Slik gjør du

 1. Bland kjøttdeig, medisterdeig og ferdig farse godt sammen med salt, krydder og potetmel. Pass på så det blir jevnt blandet.
 2. Stappes i smale svinetarmer eller stor fåretarm. Snurres/ tvinnes i 10 til 12 cm lange pølser og endene knytes med litt hyssing eller med tarmen.
 3. Trekkes i vann ved 80 grader, bør grilles eller stekes før servering.

Under finner du flere råd:

Røyking

For å røyke pølser er det letteste å bruke en ABU-røk eller lignende. Den får du kjøpt i sports- eller villmarksforretninger sammen med flis til røykinga.

Legg pølsene ned i "kassa" med litt avstand mellom pølsene (ligger de inntil hverandre får du ikke røyk rundt hele pølsa), og følg bruksanvisningen fra produsenten. Normalt er 15-20 minutter nok til slike pølser, og de blir nesten kokt samtidig pga. den høye temperaturen under røykingen.

(Noen har også laget egne "kammer" med tilførsel av røyk gjennom et rør eller direkte under det som skal røykes.)

Kjøtt

Dersom du vil kverne svinekjøttet selv, sørg for at du har en blanding av magert og fett svinekjøtt. Du kan bruke vanlig kjøttkvern eller foodprosessor.

Alternativt kan du bruke kjøttdeig (storfekjøtt) sammen med svinekjøttet (medisterdeig) f.eks. halvparten av hver og man får en noe kraftigere og mer kompakt pølse. Du kan også lage pølser av lammekjøtt. En blanding av lammekjøtt og storfekjøtt kan gi mange muligheter.

Krydder

Du kan godt bruke dine favorittkrydder for å sette din egen smak med f.eks. karve, urter, hvitløk og/ eller rosiner. Her er det bare å prøve seg frem.

Tarmer/ pølseskinn

Det finnes også andre tykkelser på tarmene. Jo tynnere de er (wienertarm = 20 mm) jo mer skjøre blir de og vanskeligere er de å jobbe med (sprekker).

Spekk/ fett

Det finnes ingen god erstatning for svinespekk. Fett fra lam eller storfe har en sterk smak, som de færreste liker. 

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.