Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo

5 hacks med isbitbrett som gir mindre matsvinn

Redd mat - både stort og smått - med et isbitbrett! Frys ned det som ellers ville havnet i søpla! Her får du 5 hacks som redder alt fra urter til salsa, og gjør maten din #diggigjen!

Disse hacksene finner du i denne artikkelen: 

 1. Salsaisbiter
 2. Søte yoghurtis
 3. Urteisbiter
 4. Isbiter av egg
 5. Kaffeisbiter

Hack 1: Salsaisbiter

Salsaglass blir ofte stående i kjøleskapet fra forrige tacomiddag, og plutselig har det oppdager du at det har stått der litt for lenge. Frys heller ned salsarestene i isbitformer og bruk dem i supper og sauser for ekstra smak! Eller ta dem opp til neste tacomiddag - så sparer du litt penger, og slipper å kjøpe ny. Salsaisbitene kan brukes i hjemmelagde tomatsaus, gjøre denne paprikasausen litt mer spicy eller gi tomat- og hvitløkssuppe et ekstra kick. 

Hack 2: Søte yoghurtis

Alle liker is - og her er en is du kan spise med god samvittighet! Yoghurt som har gått over holdbarhetsdato er ikke nødvendigvis dårlig. Så om du har mye yoghurt til overs eller har utgått yoghurt - lag små yoghurtis! Fyll yoghurt i isbitformer eller bruk yoghurtbeger for en litt større is. Bland inn biter av frukt eller bær, alt etter hva du har liggende, og strø over knust kjeks/ knekkebrød/granola eller lignende. Plasser ispinner eller sugerør av papp i formene og sett dem i fryseren natten over. NYT!  Søte yoghurtis er sunn og enkel snack til barn som har lyst på noe godt. Vil du lese mer om holdbarhet, sjekk gjerne ut denne artikkelen: "Er "best før" det samme som dårlig etter?".

Hack 3: Urteisbiter

Har du slappe urter eller urter du vet du ikke får brukt opp - du kan fortsatt redde dem! Finhakk urtene du har og ha dem i isbitformer. Hell over smeltet smør eller olje. Bruker du smør får du best resultat med klaret smør. Det lager du enkelt ved å smelte smør på lav varme. Da vil melkeproteinet legge seg i bunnen av kjelen, og du bruker kun det klare smøret til å fylle isbitformen. Sett formen i fryseren natten over. 

Urtesmøret er perfekt i pastaretter, supper, gryter, til steking av kjøtt eller fisk , og på poteter. Urteisbitene er holdbare en god stund i fryseren, men husk - nettopp fordi de inneholder en god del fett kan de harskne om de blir liggende lenge. 

Hack 4: Isbiter av egg

Egg har en lang holdbarhetsdato og kan som regel brukes godt over datomerkingen på pakken. Har du egg over holdbarhetsdato, eller egg du vet du ikke får brukt opp - da kan du fryse dem! Enten hele, uten skall, eller bare eggeplommer eller eggehviter hver for seg. Skal du fryse ned hele egg, kan de med fordel piskes lett sammen. Dette har vi ikke gjort i filmen - kun på grunn av de visuelle bildene - men som sagt, det er noe vi anbefaler.

Egg som har vært fryst er perfekt i en omelett, eggerøre, vaffelrøre eller til baking, eller du kan ta isbiter av egg rett fra fryseren og i en smoothie for å få et høyere proteininnhold. Skal du lage pavlova eller sukkerbrød anbefaler vi derimot at du bruker ferske egg - da blir resultatet best mulig.

Les mer om eggets suverene egenskaper.

Hack 5: Kaffeisbiter

Har du tenkt på hvor mye kaffe som helles ut i vasken? Her finnes det mye "skjult svinn", nettopp fordi de fleste ikke annser dette som noe brukbart. Frys heller den siste skvetten i et isbitbrett. Da får du kaffeisbiter du kan bruke til å lage en deilig iskaffe senere. Og det fine med dette er - at dette er isbiter som ikke vanner ut kaffen din som vanlige isbiter gjør. Jo sterkere kaffe du fryser ned, jo kraftigere blir selvfølgelig også isbitene.

Ha kaffeisbiter i et glass, hell på melk, og ha i en shot eller to med espresso. Tilsett søtning om ønskelig.

Test gjerne ut flere av våre hacks for mindre matsvinn.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB11 25.05.2024 04:57:57