Hopp til hovedinnhold
matprat logo
egg i eggekartong

Egg og holdbarhet

Med egg i huset har du alltid mat! Egg er kanskje en av de aller mest anvendelige råvarene vi har, og oppbevart riktig behøver du ikke å være redd for at de skal bli for gamle. Her finner du alt du lurer på om holdbarhet og  oppbevaring på egg.

Holdbarhet på egg

Egg som produseres her i landet er holdbare og helt trygge langt ut over holdbarhetsdatoen på kartongen, så lenge de blir oppbevart kjølig. Om eggene blir oppbevart lenge, vil de etter hvert begynne å tørke inn. Luftlommen i den butte enden av egget vil bli større, og når du legger egget i vann vil det løfte på enden og etter hvert flyte. Det kan bety at egget begynner å bli gammelt, men det er fortsatt helt brukbart. Om det ikke frister å bruke det som frokostegg, kan det fint brukes i omelett eller bakverk.

I Norge har vi friske hønsebesetninger uten skadelige bakterier som Salmonella.  Eggeskallet er aseptisk, og så lenge eggeskallet er helt, vil det ikke kunne utvikle seg bakterier inne i egget. Gamle egg med helt eggeskall uten brist vil altså ikke råtne, men spisekvaliteten vil reduseres. 

I Norge har vi foreløpig ikke noe konkret regelverkskrav om holdbarhetsmerking av egg, slik at eggprodusentene i prinsippet selv kan sette en holdbarhet basert på risikovurdering og ansvaret for trygg mat. Årsaken til dette er at Norge sammen med de andre nordiske landene er i en særstilling med fravær av bakterien Salmonella og vi har også krav om ubrutt kjølekjede for egg. Det er imidlertid etablert en sedvane med å merke eggene med 35 dagers holdbarhet fra legging til tross for at de har mye lengre holdbarhet.

Norske eggprodusenter er underlagt et regelverk om Salmonellagaranti som gjør at de norske eggene du finner i butikken garantert er fri for denne bakterien. Norge er også et av få land med krav om en ubrutt kjølekjede med maksimum 12 grader under oppbevaring og transport av egg, noe som også påvirker holdbarheten positivt.

I flere EU land er det utfordringer med Salmonella som utgjør en stor risiko for matforgiftning etter konsum av egg som ikke er varmebehandlet. Og det er heller ikke krav til maksimumstemperatur ved oppbevaring og transport. I 2022 endret EU sitt regelverk med utvidet «best før»-dato for egg fra 21 til 28 dager etter legging. Samtidig ble dette kravet flyttet til regelverk som omfattes av EØS-avtalen. Og det betyr at Norge også er forpliktet til å følge dette regelverket på tross av vår særstilling når det gjelder salmonellabakterien. Et slikt krav vil blant annet kunne medføre et større matsvinn da våre egg har en vesentlig lengre holdbarhet som følge av både salmonellagaranti og at eggene oppbevares kjølig. Norge har imidlertid ennå ikke tatt bestemmelsen inn i vårt regelverk, og det er startet arbeid med å be om tilpasninger som gjelder dette.  

Les mer: Ingen Salmonella i norske egg.

Oppbevaring av egg

Spiser du mye egg, er det ingenting i veien for å ha eggene stående på kjøkkenbenken – der holder de seg fint i minst en uke. Men om du bare spiser egg en sjelden gang, bør eggene oppbevares i pakken sin i kjøleskaptemperatur (ca. 4 °C). Eggekartongen beskytter eggene både mot påvirkning av andre matvarer og støt som kan skade dem. I kartongen står også eggene riktig - med den butte enden opp, slik at plommen ligger stabilt midt i egget, og luftlommen er øverst.

Har du eggene i kjøleskapet og vet du skal bruke dem neste dag, bør du la dem ligge på benken natten over. Egenskapene i egget kommer bedre fram om de er romtempererte. For eksempel vil det være lettere å få stiv og stabil eggehvite ved pisking om hvitene er romtemperert. Egg bør kun være kjøleskapkalde om de skal posjeres. 

Les mer: Egg som flyter og egg som synker.

Kan egg fryses?

Ja, egg kan fryses, men ikke i skallet. Du kan enten vispe sammen hele egg og fryse ned, eller skille plomme og hvite og fryse dem ned hver for seg. Både eggeplommen og -hvitens egenskaper opprettholdes etter frysing.

Oppbevaring i kjøleskap

Produkt:

Holdbarhet i pose/skål/kartong:

Holdbarhet vakuumpakket:

Rå egg, hele

3-4 måneder

 -

Eggemasse, eggeplommer

2-3 dager

-

Eggehviter

8-10 dager

-

Kokte egg

2-3 dager

 -

Eggeretter

2-3 dager

8-10 dager

 

Les mer: Hva betyr egg fra frittgående høns?

Sist oppdatert: fredag 25. april 2025

European Food Safety Authority, EFSA (2014). Scientific Opinion on the public health risks of table eggs due to deterioration and development of pathogens.

Mattilsynet (25. september 2023). Egg og salmonella.

Mattilsynet. (28. mai 2024). Importerte egg bør varmebehandles godt.

Regjeringen. (14. mars 2024). Endringer av animaliehygieneforordningen - bruk av kar, superkjøling, holdbarhetsmerking av egg, pigghuder.

Regjeringen. (2. juni 2022). Svar på skriftlig spørsmål om holdbarhet på egg.

Stortinget. (20. mars 2023). Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til landbruks- og matministeren.

Veterinærinstituttet. (10. mars 2025). Salmonella. 

Vitenskapskomiteen for mat og miljø. (Lest 25. april 2025). Holdbarhet av konsumegg i Norge.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.13980, server:MP-PRD-WEB13 26.04.2025 19:28:22