Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
egg i eggekartong

Egg og holdbarhet

Med egg i huset har du alltid mat! Egg er kanskje en av de aller mest anvendelige råvarene vi har, og oppbevart riktig behøver du ikke å være redd for at de skal bli for gamle. Her finner du alt du lurer på om holdbarhet og  oppbevaring på egg.

Holdbarhet på egg

Egg som produseres her i landet er holdbare og helt trygge langt ut over stemplingsdatoen (28 dager fra verping), så lenge de blir oppbevart kjølig. Om eggene blir oppbevart lenge, vil de etter hvert begynne å tørke inn. Luftlommen i den butte enden av egget vil bli større, og når du legger egget i vann vil det løfte på enden og etter hvert flyte. Det kan bety at egget begynner å bli gammelt, men det er fortsatt helt brukbart. Om det ikke frister å bruke det som frokostegg, kan det fint brukes i omelett eller bakverk.

I Norge har vi friske hønsebesetninger uten skadelige bakterier som salmonella. Egg fra friske høner er frie for bakterier og andre mikrober. Eggeskallet er aseptisk, og så lenge eggeskallet er helt, vi det ikke kunne utvikle seg bakterier inne i egget. Gamle egg med helt eggeskall uten brist vil altså ikke råtne, men spisekvaliteten vil reduseres. 

Ifølge datostemplingen har egg en holdbarhet på 28 dager, men det skyldes et europeisk regelverk. Holdbarhetsdatoen er basert på et EU krav, som igjen baserer seg på andre forhold enn det vi har i Norge. I Norden har vi en god helsestatus på norske høner og egg. Vi trenger ikke bekymre oss for salmonella, da eggene du finner i butikken er underlagt et regelverk mot salmonellagaranti. Norge er også et av få land som oppbevarer og transporterer eggene kjølig, noe som påvirker holdbarheten positivt.

Oppbevaring av egg

Spiser du mye egg, er det ingenting i veien for å ha eggene stående på kjøkkenbenken – der holder de seg fint i minst en uke. Men om du bare spiser egg en sjelden gang, bør eggene oppbevares i pakken sin i kjøleskaptemperatur (ca. 4 °C). Eggekartongen beskytter eggene både mot påvirkning av andre matvarer og støt som kan skade dem. I kartongen står også eggene riktig - med den butte enden opp, slik at plommen ligger stabilt midt i egget, og luftlommen er øverst.

Har du eggene i kjøleskapet og vet du skal bruke dem neste dag, bør du la dem ligge på benken natten over. Egenskapene i egget kommer bedre fram om de er romtempererte. For eksempel vil det være lettere å få stiv og stabil eggehvite ved pisking om hvitene er romtemperert. Egg bør kun være kjøleskapkalde om de skal posjeres. 

Kan egg fryses?

Ja, egg kan fryses, men ikke i skallet. Du kan enten vispe sammen hele egg og fryse ned, eller skille plomme og hvite og fryse dem ned hver for seg. Både eggeplommen og -hvitens egenskaper opprettholdes etter frysing.

Oppbevaring i kjøleskap

Produkt:

Holdbarhet i pose/skål/kartong:

Holdbarhet vakuumpakket:

Rå egg, hele

3-4 måneder

 -

Eggemasse, eggeplommer

2-3 dager

-

Eggehviter

8-10 dager

-

Kokte egg

2-3 dager

 -

Eggeretter

2-3 dager

8-10 dager

Sist oppdatert: onsdag 21. september 2022

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB14 22.07.2024 18:38:19