Holdbarhet på egg
Egg som produseres her i landet er holdbare og helt trygge langt ut over holdbarhetsdatoen på kartongen, så lenge de blir oppbevart kjølig. Om eggene blir oppbevart lenge, vil de etter hvert begynne å tørke inn. Luftlommen i den butte enden av egget vil bli større, og når du legger egget i vann vil det løfte på enden og etter hvert flyte. Det kan bety at egget begynner å bli gammelt, men det er fortsatt helt brukbart. Om det ikke frister å bruke det som frokostegg, kan det fint brukes i omelett eller bakverk.
I Norge har vi friske hønsebesetninger uten skadelige bakterier som Salmonella. Eggeskallet er aseptisk, og så lenge eggeskallet er helt, vil det ikke kunne utvikle seg bakterier inne i egget. Gamle egg med helt eggeskall uten brist vil altså ikke råtne, men spisekvaliteten vil reduseres.
I Norge har vi foreløpig ikke noe konkret regelverkskrav om holdbarhetsmerking av egg, slik at eggprodusentene i prinsippet selv kan sette en holdbarhet basert på risikovurdering og ansvaret for trygg mat. Årsaken til dette er at Norge sammen med de andre nordiske landene er i en særstilling med fravær av bakterien Salmonella og vi har også krav om ubrutt kjølekjede for egg. Det er imidlertid etablert en sedvane med å merke eggene med 35 dagers holdbarhet fra legging til tross for at de har mye lengre holdbarhet.
Norske eggprodusenter er underlagt et regelverk om Salmonellagaranti som gjør at de norske eggene du finner i butikken garantert er fri for denne bakterien. Norge er også et av få land med krav om en ubrutt kjølekjede med maksimum 12 grader under oppbevaring og transport av egg, noe som også påvirker holdbarheten positivt.
I flere EU land er det utfordringer med Salmonella som utgjør en stor risiko for matforgiftning etter konsum av egg som ikke er varmebehandlet. Og det er heller ikke krav til maksimumstemperatur ved oppbevaring og transport. I 2022 endret EU sitt regelverk med utvidet «best før»-dato for egg fra 21 til 28 dager etter legging. Samtidig ble dette kravet flyttet til regelverk som omfattes av EØS-avtalen. Og det betyr at Norge også er forpliktet til å følge dette regelverket på tross av vår særstilling når det gjelder salmonellabakterien. Et slikt krav vil blant annet kunne medføre et større matsvinn da våre egg har en vesentlig lengre holdbarhet som følge av både salmonellagaranti og at eggene oppbevares kjølig. Norge har imidlertid ennå ikke tatt bestemmelsen inn i vårt regelverk, og det er startet arbeid med å be om tilpasninger som gjelder dette.
Les mer: Ingen Salmonella i norske egg.
Oppbevaring av egg
Spiser du mye egg, er det ingenting i veien for å ha eggene stående på kjøkkenbenken – der holder de seg fint i minst en uke. Men om du bare spiser egg en sjelden gang, bør eggene oppbevares i pakken sin i kjøleskaptemperatur (ca. 4 °C). Eggekartongen beskytter eggene både mot påvirkning av andre matvarer og støt som kan skade dem. I kartongen står også eggene riktig - med den butte enden opp, slik at plommen ligger stabilt midt i egget, og luftlommen er øverst.
Har du eggene i kjøleskapet og vet du skal bruke dem neste dag, bør du la dem ligge på benken natten over. Egenskapene i egget kommer bedre fram om de er romtempererte. For eksempel vil det være lettere å få stiv og stabil eggehvite ved pisking om hvitene er romtemperert. Egg bør kun være kjøleskapkalde om de skal posjeres.
Les mer: Egg som flyter og egg som synker.
Kan egg fryses?
Ja, egg kan fryses, men ikke i skallet. Du kan enten vispe sammen hele egg og fryse ned, eller skille plomme og hvite og fryse dem ned hver for seg. Både eggeplommen og -hvitens egenskaper opprettholdes etter frysing.
Oppbevaring i kjøleskap
Produkt:
|
Holdbarhet i pose/skål/kartong:
|
Holdbarhet vakuumpakket:
|
Rå egg, hele
|
3-4 måneder
|
-
|
Eggemasse, eggeplommer
|
2-3 dager
|
-
|
Eggehviter
|
8-10 dager
|
-
|
Kokte egg
|
2-3 dager
|
-
|
Eggeretter
|
2-3 dager
|
8-10 dager
|
Les mer: Hva betyr egg fra frittgående høns?
Sist oppdatert: fredag 25. april 2025