Er "best før" det samme som dårlig etter?

Mye mat som kunne ha blitt spist havner i søpla. Her finner du informasjon om datomerking, holdbarhet på mat og tips til oppbevaring og bruk av rester.  

I gjennomsnitt kaster hver og en av oss 42.1 kg mat i året. Mange har blitt mer oppmerksom på matkasting som et problem den siste tiden, men mange av oss kaster mat som har gått ut på dato (ForMat-prosjektet, 2016).

Det er ikke all mat som har gått ut på dato, som må kastes. Her er det fint å merke seg at det finnes to typer holdbarhetsmerkinger: «Best før» og «siste forbruksdag».

 «Best før»

Mat som er merket med «Best før»-dato, kan også spises etter angitt dato, dersom den er oppbevart optimalt. Bruk sansene dine som rettesnor: Se, lukt og eventuelt smak på matvaren. 

Det finnes altså mange matvarer som ikke nødvendigvis må kastes etter at det har gått ut på dato. Matvarer som spekeskinke og fenalår kan f.eks. ha et langt liv foran seg, etter at de har gått ut på dato. Faktisk vil noen produkter utvikle bedre smak over tid. På hele skinker kan det være noe muggvekst. Dette er lett synlig, og kan trygt vaskes bort. Har du en pakke med spekeskinke som har gått over dato kan denne også trygt spises, så lenge den er oppbevart riktig. Bruk gjerne sansene dine, hvis du er usikker: Hvis det ser, lukter og eventuelt smaker greit er produktet ikke farlig (så skal det gå fint å spise det).

Norske egg holder som regel lenger etter datostemplingen hvis de er oppbevart riktig. Les mer om egg og holdbarhet.

Det er også liten grunn til å kaste melk, fløte eller rømme så lenge den lukter, smaker og ser fin ut. Hvis du er kritisk til å drikke melken etter den er gått ut på dato, selv om sansene dine forteller deg at den virker fin så kan du for eksempel bruke den i en vaffel- eller pannekakerøre.

 

Tørrvarer og tørkede krydder som har gått over datoen er heller ikke farlig å spise. Krydder kan miste litt av smaken – men da kan du bare bruke litt mer!

Best før-datoen som oppgis forteller deg hvor lenge varen holder seg uten å tape kvalitet eller andre spesifikke egenskaper, så lenge den har blitt oppbevart riktig. Disse varene kan selges etter beskrevet dato, men da er det butikken og ikke produsenten som har ansvaret for kvaliteten.

«Siste forbruksdag»

Matvarer som er merket med «Siste forbruksdag», skal ikke spises etter den angitte datoen. Datomerkingen gjelder dersom matvaren er oppbevart riktig og pakken ikke er åpnet. Mat som lett blir bedervet (ødelagt), blir merket på denne måten. Det gjelder for eksempel en del produkter av kjøtt og fisk. Husk alltid å lagre maten riktig. Står det at matvaren skal oppbevares kaldt, setter du den i kjøleskapet helt til du skal bruke den. Sjekk at kjøleskapet har rett temperatur. Temperaturen skal være mellom 0 og 4 grader. Les mer om oppbevaring av kjøtt og egg i kjøleskapet.

Matvarer med mugg – kan det fortsatt spises?

Hvis du finner mugg på matvarer du har hjemme, er hovedregelen at mat med mugg bør kastes. Men, det finnes noen unntak. Hvis du finner muggflekker på hard ost, så dette skjæres bort og du kan nyte resten av osten trygt. Men, sørg for å skjære bort minst en cm rundt det mugne området. På grønnsaker kan også tydelig avgrenset mugg skjæres bort. Finner du mugg på matvarer som fisk, kjøtt, myk ost og brød bør dette kastes og ikke spises. Les mer om hva Mattilsynet sier om mugg på ulike matvarer.

Oppbevaring av rester

Noen ganger blir det litt mat til overs av det vi har laget. I norske hjem er det mye gryte- og tallerkenrester som havner i søpla, og fra 2011 – 2015 økte faktisk andelen gryte- og tallerkenrester som ble kastet med 27 %. Istedenfor å kaste maten kan vi ta vare på den og spise den senere.

Middagsrester holder seg fint noen dager i kjøleskapet. Hvis du har middagsrester til overs, må du kjøle dem ned raskt før du setter dem i kjøleskapet. Dette kan du gjøre ved å sette kjelen ned i en kum som du har fylt med kaldt vann. Oppbevar så restene i en tett boks. Vi bør ikke sette varm mat rett i kjøleskapet, for da øker temperaturen inni hele kjøleskapet. Da vil all den andre maten i kjøleskapet kunne bli fortere dårlig. Når du skal varme opp restemat, er det viktig at maten blir ordentlig varm. Hvis ikke, kan du bli syk av maten. Varm maten opp til den er rykende varm, gjerne til den koker.

Se våre beste tips til restemat.

Kilder:

Matportalen.no. Kva gjer du med muggen mat? Besøkt 19.12.2017.

Matportalen.no. Haldbarheitsdato.Besøkt: 15.12.2017.

Animalia. Personlig kommunikasjon.

Østfoldforsking (2016) Matsvinn i Norge 2010-2015. Sluttrapport fra ForMat-prosjektet.

Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Fagrapport nr. 1 – 2017. Maten vi kaster – En studie av årsaker til og tiltak mot matsvinn i norske husholdninger.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.