Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Ferskt kjøtt og suppe

Ferskt kjøtt og suppe

Ingredienser

porsjoner
  • 1 kg kokekjøtt av storfe, f.eks bog eller høyrygg
  • 1,5 l vann
  • 1 ts salt
  • 1 stk. purre
  • 150 g hodekål
  • 3 stk. gulrot
  • 100 g sellerirot eller persillerot
  • 0,5 ts pepper

Sursøt løksaus:

  • 1 stk. finhakket løk
  • 5 dl kjøttkraft eller buljong
  • 2 ss hvetemel
  • 0,5 dl vann
  • 2 ts eddik, 7 %
  • 3 ts sukker

Tilbehør:

  • 800 g potet
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (5)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Dette er en god, gammel tradisjonsrett av kokekjøtt som gir masse smak. Kokekjøtt som oksebog eller høyrygg trenger god tid og lav temperatur for å bli skikkelig mørt. Server den varme suppen først, og deretter kjøttet i skiver sammen med poteter, grønnsaker og løksaus.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 1 kg kokekjøtt av storfe, f.eks bog eller høyrygg
  • 1,5 l vann
  • 1 ts salt
  • 1 stk. purre
  • 150 g hodekål
  • 3 stk. gulrot
  • 100 g sellerirot eller persillerot
  • 0,5 ts pepper

Sursøt løksaus:

  • 1 stk. finhakket løk
  • 5 dl kjøttkraft eller buljong
  • 2 ss hvetemel
  • 0,5 dl vann
  • 2 ts eddik, 7 %
  • 3 ts sukker

Tilbehør:

  • 800 g potet

Slik gjør du

Visste du at: Norsk storfe utnytter lokale ressurser og baserer seg på ca. 90% norskprodusert fôr?

  1. Kok opp vann og legg i kjøtt i hele stykker. Kok opp på nytt og fjern skum som danner seg på toppen. Tilsett salt og det grønne av purren. Senk varmen og la kjøttet trekke til det er mørt, 2 - 2 ½ time. Fjern fett og urenheter som danner seg på toppen underveis.
  2. Når kjøttet begynner å bli mørt: Ta av ca. ½ liter av kraften til løksaus.
  3. Kok potet i en kjele med lettsaltet vann til de er møre, 20-30 minutter.
  4. Skrell grønnsaker, og del dem i terninger. Strimle kål fint. Legg grønnsakene i kjelen med kjøtt og la dem koke med kjøttet i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
  5. Lag løksaus: Kok opp løk og kraft. Rør hvetemel godt ut i litt kaldt vann, og hell meljevningen i den varme kraften. Rør godt. La sausen trekke i ca. 10 minutter. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.
  6. Ta kjøttet opp av kraften og legg det over på et fat. Hold det varmt.
  7. Sil suppen og hold grønnsakene varme. Server suppen rykende varm i dype skåler.
  8. Skjær kjøttet i skiver og legg det på et fat sammen med grønnsakene.

Server med kokte poteter og sursøt løksaus. 

Lag gjerne en stor porsjon ferskt kjøtt og suppe, slik at du enten har middag til mange eller har middag for et par dager.
Mange steder i landet brukes det også melboller (klot) i grønnsakssuppen.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.5135, server:MP-PRD-WEB15 10.06.2023 15:45:51