Ingredienser

1  porsjoner

1:1:1 blanding:

  • 1 del surdeigsstarter (for eksempel 50 g)
  • 1 del vann (for eksempel 50 g)
  • 1 del hvetemel (for eksempel 50 g)
Del

Aktiv surdeigsstarter

(0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Superenkel

Skal du bake med surdeig trenger du å gjøre surdeigsstarteren din "aktiv". Starteren bør modne litt før du bruker den, sånn at surdeigsbaksten din hever seg fint, og smaken utvikler seg. Du kan bruke ulike blandingsforhold, alt etter hvor raskt du ønsker starteren bakeklar. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Superenkel

Ingredienser

1  porsjoner

1:1:1 blanding:

  • 1 del surdeigsstarter (for eksempel 50 g)
  • 1 del vann (for eksempel 50 g)
  • 1 del hvetemel (for eksempel 50 g)

Slik gjør du

Når du skal lage en aktiv surdeig kan du bruke ulike blandingsforhold, alt etter hvor lang tid du ønsker at starteren skal modnes. Det er vanligst å bruke en 1:1:1 blanding, altså like deler starter, mel og vann. Men, du kan også lage en 1:2:2 blanding, eller en 1:4:4 blanding. Forskjellen er at det med mer mel og vann vil ta litt lengre tid før starteren blir aktiv.

  1. Se på oppskriften du skal bruke. Dersom det står i oppskriften at du skal ha en viss mengde surdeig, og du ønsker å lage en 1:1:1 blanding, vil dette si at du skal dele mengden i oppskriften på 3, og lage en aktiv starter der det er like deler starter, mel og vann. Eksempel 150 g = 50 g starter, 50 g mel og 50 g vann.
Veie surdeigsstarter
  1. Sett en liten bolle eller et glass på kjøkkenvekten, og hell en del av starteren din over i bollen (for eksempel 50 g).
  2. Hell så i en del vann (for eksempel 50 g), og rør det raskt sammen. En liten slikkepott er supert til dette.
  3. Ha deretter i mel (for eksempel 50 g), og rør til du har en jevn røre.
Aktiv surdeigsstarter
  1. Ha det over på et glass, og sett et strikk rundt glasset slik at du markerer hvor høyt opp blandingen står før den begynner å vokse.
  2. La starteren stå på benken i 4-6 timer, kanskje også noe lengre. Hvor lenge starteren din må stå for å bli aktiv avhenger litt av hvor "god" den er, hvilken temperatur det er i rommet, eller til og med hvilken tid på året det er.
  3. Når starteren har vokst til ca. dobbel størrelse, er tykk og fin, og bobler - er den aktiv og kan bakes med.
Aktiv surdeigsstarter som flyter
  1. Ta gjerne "flytetesten" om du er usikker. Ta en liten skje starter, eller hell litt av starteren din over i vann. Hvis starteren flyter, er det klart for baking!
  2. Husk også at du mater opp din "morstarter" etterhvert som du baker, slik at den holder seg frisk og fin.

 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant