Reinsdyrfilet med rødvinssaus

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En saftig og god reinsdyrfilet, servert med glaserte rotgrønnsaker og en smakfull rødvinssaus. Herlig kosemat! Anette viser hvordan fileten blir perfekt stekt, - og gir deg noen ekstra tips!

Ingredienser

porsjoner
  • 800 g ytrefilet av reinsdyr
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 2 ss smør eller nøytral olje til steking

Rødvinssaus:

  • 1 stk. sjalottløk
  • 2,5 dl rødvin
  • 2,5 dl viltkraft , eventuelt oksekraft
  • 50 g usaltet smør i terninger

Glaserte grønnsaker:

  • 2 stk. gulrot
  • 2 stk. persillerot eller pastinakk
  • 0,25 stk. sellerirot
  • 1 stk. gulbete , eventuelt kålrot
  • 1 stk. polkabete
  • 1 ss smør til steking
  • 2 ss flytende honning
  • 2 stilker frisk timian (kan sløyfes)

Slik gjør du

  1. Start med sausen. Finhakk sjalottløk, og fres den raskt i en liten kjele med litt olje.
  2. Hell på rødvin, og kok væsken inn til det er 1/4 del igjen (til det får en "marmelade" aktig konsistens), dette tar ca. 30 minutter.
  3. Tilsett kraft og kok det inn til halv mengde, ca. 15 minutter.
  4. Renskjær eventuelt fileten for hinner. Krydre kjøttet med salt og pepper.
  1. Brun fileten raskt i en varm panne med smør eller olje, og legg over i en ildfast form. Ta gjerne med noen hvitløksbåter og timianstilker for ekstra smak. 
  1. Stikk inn et steketermometer og sett formen i ovn på 125 °C. Kjøttet er medium stekt på 60 °C. Ønsker du kjøttet mer stekt lar du det stå i ovnen litt lenger, ved 75 °C er kjøttet gjennomstekt. La kjøttet hvile før du skjærer i det. Les mer om hvordan steke reinsdyrfilet her.
  2. Skrell grønnsaker og kutt dem i jevnstore terninger. Fres grønnsaksterningene i pannen med litt smør til de får en fin gyllen overflate. Tilsett honning, og la grønnsakene steke videre på lav varme til de er møre. Krydre med salt og pepper, og tilsett gjerne litt frisk timian. 
  3. Sil sausen, og ha den tilbake i kjelen. La den få et raskt oppkok, trekk kjelen av platen og rør inn smør i terninger (montere sausen). Sausen må ikke koke etter at smøret er vispet inn. 
  4. Skjær reinsdyrfileten i tynne skiver og anrett den på fat med de glaserte grønnsakene og rødvinssausen. Pynt gjerne med frisk timian.