Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Helstekt filet av storfe

Stek til fest!

Våren er høysesong for konfirmasjon og brylluper - og andre store selskaper som samler mange mennesker. Det er alltid et spørsmål om hva man skal servere. Det skal gjerne være litt enkelt å tilberede, men det må likevel være festmat. Noe av det enkleste du da kan servere er en stek.

Når man skal servere kjøtt til mange kan det være flott, og samtidig enkelt, å steke kjøttet i hele stykker. Hele fileter og steker er svært velsmakende, og kan tilberedes tradisjonelt eller med nye vrier. Behandler du kjøttet på riktig måte får du et skikkelig saftig resultat!

Generelle tips

 • Kjøttet bør ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking.
 • Hele steker saltes og krydres og settes i ovn.
 • Fileter, roastbiff og lignende brunes raskt i pannen før man setter den i ovnen.
 • Bruk alltid steketermometer for å sikre at kjøttet blir passe stekt. Dette fordi steketiden avhenger av steketemperatur og stekens tykkelse.
 • Stek og fileter bør alltid hvile i 15-20 minutter før de skjæres opp. Kjøttsaften vil da sette seg og man får et saftig og godt resultat. Dekk steken med aluminiumsfolie eller klede.
 • Øs gjerne over steken med stekesjy underveis.

Skinkestek med svor

Svinekjøtt er saftig og mørt og har mild egensmak. Derfor er det lett å variere med krydder og tilbehør. Du får kjøpt skinkestek med og uten ben, med og uten svor så her kan man velge og vrake.

Sprø svor og saftig mørt kjøtt er vel det vi forbinder med skinkestek. Rut svoren i skrå ruter med en skarp kniv. Gni steke inn med salt og pepper. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen.

Hvis du ikke har fått sprø svor mot slutten av steketiden kan du skru opp overvarmen eller sette på grillen. Pass godt på så svoren ikke blir brent. La steken hvile 15-20 minutter mens du lager saus. Ikke dekk til kjøttet, da blir svoren myk.

Røkt svinekam

Det er en fordel å skjære fra bena før steking. Skjær langs benet, så godt inntil som mulig så du får med mest mulig kjøtt. Dette korter ned tilberedningstiden og det er lettere å få pene skiver. Kok eventuelt kraft av bena. Pakk svinekammen inn i aluminiumsfolie, dette gjør den saftigere,  og stikk inn et steketermometer til midten av kjøttstykket, legg det i ildfast form. La svinekammen hvile i 15 minutter før den skjæres opp.
  

Lammestek

Du trenger ikke å være mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek. Hemmeligheten ligger i å bruke riktig steketemperatur og steketermometer. Da har du full kontroll. Lammekjøtt er mørt og kan krydres på utallige måter. Legg steken på rist eller i langpanne. Sett steketermometeret inn i den tykkeste delen av steken, pass på at det ikke kommer inntil ben, da kan du få feil kjernetemperatur.

Reinsdyrstek og reinsdyrfilet

Til enkelte anledninger er kun det beste godt nok. Reinsdyr ses på av mange som det meste eksklusive og eksotiske kjøttet Norge kan by på. Reinsdyrkjøtt er i utgangspunktet sesongvare, slaktesesongen er fra september og ut mars. Som regel får man tak i reinsdyrstek hele året, tilgangen på reinsdyrfilet kan variere noe. Stek fra bog eller lår uten ben er mest vanlig.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB11 16.06.2024 23:20:46