Hjortestek med fløtegratinerte poteter

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

For mange er hjortekjøtt det ultimate kjøttet til festlige anledninger. Mørt og saftig med god viltsmak. Her serveres det med fløtegratinerte poteter stekt sopp og rørte tyttebær.   

Ingredienser

6
Porsjoner
  • 2 kg hjortestek
  • 112 ts salt
  • 6 stk einebær
  • 8 stk hel pepper
  • 2 stk gulrot
  • 2 stk sjalottløk

Fløtegratinerte poteter:

  • 12 stk potet
  • 1 stk løk
  • 3 stk hvitløk
  • 1 ss smør
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper
  • 4 dl fløte
  • 1 dl ferdigrevet ost

Stekt sopp:

  • 300 g aromasopp
  • 300 g østerssopp
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • saften av 1 stk sitron
  • 2 ss finhakket bladpersille

Slik gjør du

  1. Knus einerbær og pepper i en morter og bland inn salt. Gni inn hjortesteken med krydderblandingen og stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
  2. Del gulrøtter og sjalottløk i to, legg grønnsakene i en ildfastform og legg steken på.  Hell vann i formen og sett den inn i stekeovnen på 125°C. Steketiden er ca. 2 timer, avhengig av stekens tykkelse. Når steketermometeret viser 60-65 er hjortesteken medium stekt, ved 70 °C  er den medium pluss. Steken er helt gjennomstekt på 76°C. Uansett stekegrad bør steken hvile i 15-20 minutter før du skjærer i den.
  3. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Finhakk hvitløk Legg poteter, løk og hvitløk i en smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over. Sett potetene inn sammen med steken siste 45-60 minutter. Ta ut steken og skru opp temperaturen til 200 °C, legg på ost og stek potetene videre i ca. 15 minutter, til osten har smeltet og fått en fin gyllen farge.
    Du kan også koke potetskivene i fløten før du setter disse i ovnen. Da trenger de mindre tid i ovnen og du kan lettere smake til blandingen før du setter den i ovnen.
  4. Del sopp i passelig store biter, det er godt når soppbitene blir litt store. Stek sopp i en stor varm stekepanne med olje og smør. Krydre med salt og pepper når soppen har fått en fin gyllen farge. Dryss over med grovhakket bladpersille.

Server hjortestek med fløtegratinerte poteter, stekt sopp og rørte tyttebær

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.