Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Gresk salat

Middelhavskost, hva er det?

Å spise et middelhavskosthold betyr hovedsakelig å spise slik personer fra middelhavsområdet tradisjonelt spiste. Fokus på råvarer og kvalitet, ikke helt ulikt det norske kostholdet. 

Dette er middelhavskosten 

Den tradisjonelle middelhavskosten inkluderer friske, rene råvarer og baseres på matvarer som frukt, grønt, belgvekster, nøtter, grove kornprodukter og sunne protein- og fettkilder fra kjøtt, egg og fisk. Kostholdet er kjent for å bruke olivenolje ved tilbereding av mat, siden olivenolje inneholder mer av det sunne fettet, flerumettet, som er bra for kroppen. I tråd med de norske kostrådene er det anbefalt å få i seg moderate mengder egg, fjærkre og melkeprodukter, og å begrense inntak av rødvin og rødt kjøtt.

Hvorfor middelhavskost? 

På 50-tallet oppdaget forskere at befolkningen rundt Middelhavet hadde lavere tilfelle av hjerte-kar-sykdom. Etter dette har en rekke studier bekreftet at middelhavskostholdet beskytter mot og forebygger hjerte-kar-sykdom.  

Gresk salat

Spis variert  

Et middelhavskosthold er ansett som et av de mest helsefremmende kostholdene i verden. Variasjon og et kosthold som består av mye grønt er stikkordet. Velg magert kjøtt til pålegg og middag, og spis gjerne fisk minst to ganger i uken. Bytt ut småsnacksen med nøtter som pistasjnøtter, valnøtter, mandler eller cashewnøtter. Og hva med en frisk fruktsalat til kvelds? Ved å spise variert og mat fra de ulike matvaregruppene dekker du kroppens daglige næringsstoffbehov, som igjen er bra for helsen! 

Mer enn bare mat 

Å spise et middelhavskosthold betyr mer enn bare å fokusere på maten du spiser. Det innebærer også å holde seg fysisk aktiv i tillegg til å dele måltidene med venner og familie. Å spise sammen med andre gir matglade og en positiv assosiasjon rundt maten. Samspillet mellom mat og det sosiale aspektet er nøkkelord for middelhavskosten.  

Sist oppdatert: onsdag 22. juni 2022

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB12 25.06.2024 08:40:25