Neslestuing med posjert egg

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
20–40 min

Brennesle er et forhatt ugress som sprer seg lett og vokser over alt. Men det er også en bladgrønnsak full av smak som kan tilberedes på en rekke måter. Her har vi laget en nydelig neslestuing, og serverer den med posjert egg – fin som en vårlig smårett, eller bruk stuingen som tilbehør til spekemat eller røkt fisk.

Ingredienser

  • 1 l friske nesleskudd
  • 2 stk vårløk
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 14 ts revet muskatnøtt

Posjert egg:

  • 4 stk ferske, kalde egg
  • 1 ts salt
  • 1 ts eddik, 7 %
  • 1 l vann

Slik gjør du

  1. Skyll nesleskuddene godt og la dem renne godt av seg.
  2. Kok opp litt vann og forvell neslene raskt, til de akkurat faller sammen. Ha dem i et dørslag og skyll med kaldt vann. Klem ut så mye væske som mulig. Klem dem sammen til en klump og kutt dem grovt med en skarp kniv.
  3. Finkutt vårløk og hvitløk (kan byttes ut med en raus neve frisk ramsløk).
  4. Smelt smør i en liten gryte og fres vårløk, hvitløk og nesler. Dryss over hvetemel og bland godt. Hell i fløte og kok opp. Smak til med salt, pepper og revet muskat.
  5. Kok opp vann med eddik og salt. Senk varmen. Knekk ett og ett egg i en kopp og la eggene gli forsiktig ned i vannet. La eggene stivne i vannet i 4-5 minutter, og løft dem forsiktig over i kaldt vann. Fjern løs eggehvite så de ser pene ut.

Server neslestuingen med posjert egg, gjerne også neslerundstykker eller annet ferskt brød til.

Slik posjerer du egg:

Om du plukker større mengder nesler er de finfine å fryse ned. Følg punkt 1 og 2, og fordel neslene i små poser med ca 100 g i hver. Slik har du gratis råvare til vinterens supper.

Nesler kan blandes eller suppleres med andre grønne vekster som for eksempel skvallerkål, ramsløk eller meldestokk, eller de mer kjente persille og spinat.

Vil du heller ha neslesuppe, kan du tilsette ca. 8 dl grønnsak- eller kyllingbuljong, og kjøre suppen med stavmikser. Server med kokt eller posjert egg.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.