Nesle- og skvallerkålsuppe med chili

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
20–40 min

Nesle og skvallerkål – si ordene til hageelskere og du får en forelesning om hvor håpløst det er å bli kvitt de uvelkomne ugressplantene. «Spis dem!» kan du si. Det er knallgodt, sunt, kortreist og helt gratis!!

Ingredienser

  • 12 l friske nesleskudd
  • 12 l skvallerkålskudd
  • 1 stk løk
  • 2 båter hakket hvitløk
  • 2 stk potet
  • 1 stk grønn chili
  • 2 ss olivenolje
  • 1 l grønnsakbuljong (utblandet) eller kyllingbuljong
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 4 ss gresk yoghurt eller rømme
  • 2 ss hakket frisk gressløk

Slik gjør du

  1. Skyll nesle og skvallerkål godt i kaldt vann og fjern rusk og grove stilker. Ha i et dørslag og la renne godt av seg.
    Både nesler og skvallerkål er aller best om våren. Knip av de 2-3 øverste skuddene på nesle, da er også stilken myk og god. Skvallerkålbladene bør plukkes før de folder seg helt ut, og fortsatt er lysegrønne.
  2. Del løk, hvitløk og potet i biter. Varm en kjele med olje og fres alt til det er mykt og blankt. Grovkutt chili (fjern noe av frøene om du ikke vil ha suppen for hot) og tilsett i kjelen.
  3. Hell i buljong og kok opp. Senk varmen og kok suppen til potetene er helt myke. Tilsett nesle og skvallerkål og kok i 3-4 minutter.
  4. Bruk stavmikser eller hurtigmikser og mos suppen til ønsket konsistens. Smak til med salt og kvernet pepper. Juster konsistensen med litt mer væske.
  5. Fordel suppen i skåler og topp med en skje yoghurt/rømme og hakket gressløk.
    Bruk plasthansker når du plukker nesle for å unngå å brenne fingertuppene på stilkene. Både blader og stilk er dekket av brennhår som kan gi vablete utslett. Brennhårene ødelegges ved varmebehandling.
Det er ikke så nøye med mengdene grønt i denne suppen – har du ikke det ene eller det andre, så erstatt med mer av det du har, eller suppler med for eksempel spinat, ruccola eller grønnkål, eller andre ville vekster som engsyre, vinterkarse eller ramsløk.
Nesler og skvallerkål kan tilberedes omtrent som spinat og grønnkål, og egner seg både som suppe og stuing, eller som fyll i pai. Fres dem for eksempel i litt olje, krydre med urtesalt, pepper, sesamolje og sesamfrø. Nydelig tilbehør til all slags mat.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.