Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Nesle- og skvallerkålsuppe med chili

Nesle- og skvallerkålsuppe med chili

Ingredienser

porsjoner
  • 0,5 l friske nesleskudd
  • 0,5 l skvallerkålskudd
  • 1 stk. løk
  • 2 båter hakket hvitløk
  • 2 stk. potet
  • 1 stk. grønn chili
  • 2 ss olivenolje
  • 1 l grønnsakbuljong (utblandet) eller kyllingbuljong
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 4 ss gresk yoghurt , rømme eller et plantebasert alternativ
  • 2 ss hakket frisk gressløk
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Nesle og skvallerkål – si ordene til hageelskere og du får en forelesning om hvor håpløst det er å bli kvitt de uvelkomne ugressplantene. «Spis dem!» kan du si. Det er knallgodt, sunt, kortreist og helt gratis!!

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 0,5 l friske nesleskudd
  • 0,5 l skvallerkålskudd
  • 1 stk. løk
  • 2 båter hakket hvitløk
  • 2 stk. potet
  • 1 stk. grønn chili
  • 2 ss olivenolje
  • 1 l grønnsakbuljong (utblandet) eller kyllingbuljong
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 4 ss gresk yoghurt , rømme eller et plantebasert alternativ
  • 2 ss hakket frisk gressløk

Slik gjør du

  1. Skyll nesle og skvallerkål godt i kaldt vann og fjern rusk og grove stilker. Ha i et dørslag og la renne godt av seg.
    Både nesler og skvallerkål er aller best om våren. Knip av de 2-3 øverste skuddene på nesle, da er også stilken myk og god. Skvallerkålbladene bør plukkes før de folder seg helt ut, og fortsatt er lysegrønne.
  2. Del løk, hvitløk og potet i biter. Varm en kjele med olje og fres alt til det er mykt og blankt. Grovkutt chili (fjern noe av frøene om du ikke vil ha suppen for hot) og tilsett i kjelen.
  3. Hell i buljong og kok opp. Senk varmen og kok suppen til potetene er helt myke. Tilsett nesle og skvallerkål og kok i 3-4 minutter.
  4. Bruk stavmikser eller hurtigmikser og mos suppen til ønsket konsistens. Smak til med salt og kvernet pepper. Juster konsistensen med litt mer væske.
  5. Fordel suppen i skåler og topp med en skje yoghurt/rømme og hakket gressløk.
    Bruk plasthansker når du plukker nesle for å unngå å brenne fingertuppene på stilkene. Både blader og stilk er dekket av brennhår som kan gi vablete utslett. Brennhårene ødelegges ved varmebehandling.
Det er ikke så nøye med mengdene grønt i denne suppen – har du ikke det ene eller det andre, så erstatt med mer av det du har, eller suppler med for eksempel spinat, ruccola eller grønnkål, eller andre ville vekster som engsyre, vinterkarse eller ramsløk.
Nesler og skvallerkål kan tilberedes omtrent som spinat og grønnkål, og egner seg både som suppe og stuing, eller som fyll i pai. Fres dem for eksempel i litt olje, krydre med urtesalt, pepper, sesamolje og sesamfrø. Nydelig tilbehør til all slags mat.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Slik sanker du de første ville vekstene

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB14 27.04.2024 07:11:28