Kokte linser

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Linser er i mange matkulturer en basisråvare, og brukes i en rekke oppskrifter. I Norge er bruken av linser økende – og det er ikke så rart. Lette å tilberede, rimelige, allsidige og anvendelige i alt fra salater til gryteretter. I tillegg er de rike på proteiner og næringsstoffer og milde og gode på smak.

Ingredienser

  • 150 g grønne linser bløtlagt i 1-2 timer
  • 1 stk løk
  • 1 stk gulrot
  • 1 ss olje
  • 2 båt hvitløk
  • 4 dl vann
  • 4 dl grønnsakbuljong (utblandet)

Slik gjør du

  1. Linsene kan med fordel bløtlegges 1-2 timer før koking, men det er ikke påkrevet. Koketiden blir litt lenger uten bløtlegging. Hell av bløtleggingsvannet før videre tilberedning.
  2. Kutt løk og gulrot i små biter.
  3. Varm en vid kjele og fres løk og gulrot til det er mykt og blankt. Tilsett linser og hvitløk og fres videre et minutt. Hell i buljong og kok opp.
  4. Senk varmen og la linsene småkoke til de er møre – fra 15 til 30 minutter, avhengig av linsesort og bløtleggingstid.
  5. Smak til med salt og kvernet pepper, og server eller bruk videre.
Dette er en grunnoppskrift som egner seg godt til alle sorter linser. Den smaker godt alene, men kan også brukes som basis i en rekke andre linseretter. Konsistensen vil variere ut fra hva slags linser du bruker - røde og gule linser koker fortere i stykker og egner seg til gryter og stuinger, mens grønne, brune og svarte linser er fastere og fine å bruke for eksempel i salater. Tilsett krydder, urter og grønnsaker etter din egen smak.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.