Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Spiring av linser

Spiring av frø, korn og belgvekster

Legger du frø, korn, linser eller andre belgvekster i bløt, vil de etter hvert begynne å spire. Et frø i ferd med å spire er spesielt næringsrikt – proppfull av alt det som er nødvendig for å skape liv i en ny plante.

Frø av reddik, fennikel, karse, quinoa og en rekke andre nyttevekster er velsmakende og morsomme å spire. Alle slags korn, erter, bønner og linser egner seg også til spiring. Bløtleggings- og spiretid vil variere fra sort til sort. De fleste frø, korn og belgvekster vi spire når de blir bløtlagt.

Nøtter er ikke like enkle å spire. De fleste nøtter som er i handelen har blitt pasteurisert eller varmebehandlet på annet vis, noe som fjerner spireevnen.

Hvorfor spire?

Næringen som ligger lagret i det tørre frøet blir aktivert når det bløtlegges. Bløtlegging og spiring gjør også at næringsstoffene blir gjort mer tilgjengelige for oss. Samtidig blir frøet lettere fordøyelig, og smaken endrer seg. Alle slags spirer er nydelig å bruke i salater, supper, wok eller gryter, i wraps og sandwich og i smoothies. Og når frøene har spirt, kan du tilberede dem akkurat slik du ville ha gjort det med dem før de ble spiret. Da er tilberedningstiden mye kortere enn mår frøet er tørt, og det er også mye bedre for fordøyelsen.

Bløtlegging

Du kan bløtlegge i nesten hva som helst. En glass-eller plastskål eller et norgesglass egner seg godt. Bruk 1-2 spiseskjeer frø/korn eller 1-2 dl belgvekster og hell på ½-1 liter kaldt vann. Dekk med et tynt bomullsklede eller liknende og fest med gummistrikk. Følg bløtleggingstidene som er anbefalt i tabellen under. Etter bløtleggingstiden heller du av bløtleggingsvannet, skyller med kaldt vann og heller av så mye vann som mulig. Du kan for eksempel helle korn og bønner i en sil. Er det for mye vann igjen i skålen/glasset vil det kunne føre til at spirene råtner. For at spirene skal bli lyse, er det lurt å dekke dem med et mørkt håndkle på kjøkkenbenken, slik at de ikke blir utsatt for sollys under spiretiden.

Skyll spirene og hell av alt vannet én gang per dag inntil de har fått små «haler» på ca. 1-5 cm. Dette tar 1-5 dager, avhengig av hva du spirer.

Oppbevaring

Oppbevar spirene i kjøleskap i glasset du spiret dem i, eller en tett boks. Pass på at så mye av fukten i glasset/boksen er borte. De er holdbare i 3-4 dager, og kan brukes i salater, på smørbrød, sandwich og wraps. De ferdige spirene kan også brukes videre i gryter og supper, i falafel, hummus og bønnepureer.

Spiretabell

Type frø/korn/belgvekst

Bløtleggingstid

Spiretid

Alfalfa

8 timer

2-5 dager

Bokhvete

6 timer

1-3 dager

Brokkolifrø

8 timer

1-3 dager

Bukkehornkløver

8 timer

3-5 dager

Erter

12 timer

3-5 dager

Gresskarfrø

8 timer

1-3 dager

Hel, havre, bygg, hvete, bygg, rug, emmer, spelt

6 timer

2-3 dager

Hirse

8 timer

2-3 dager

Kikerter

12 timer

2-4 dager

Linser (alle typer)

8 timer

1-2 dager

Mandler

12 timer

2-3 dager

Mungbønner

12 timer

2-3 dager

Quinoa

6 timer

1-3 dager

Reddikfrø

8 timer

3-4 dager

Ris

12 timer

3-5 dager

Sennepsfrø

8 timer

2-3 dager

Sesamfrø

8 timer

1-3 dager

Solsikkefrø

8 timer

1-2 dager

Svarte bønner, hvite bønner

12 timer

3-4 dager

Sist oppdatert: tirsdag 19. februar 2019

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB14 24.07.2024 19:34:44