Engelsk roast beef
- Tid
- Over 60 min
- Vanskelighetsgrad
- Middels
Roast beef er en av Storbritannias nasjonalretter, og først og fremst en tradisjonell "Sunday Roast". Men roast beef er også svært populært som middag i julen, og blir servert med alle de tradisjonelle tilbehørene – Yorkshirepudding, stekte poteter, tre sorter grønnsaker, god brun saus og en stor klatt pepperrotkrem.
Ingredienser
-
2 kg flatbiff av storfe , entrecôte eller mørbrad kan også brukes -
1,5 ts salt -
0,5 ts pepper -
20 stk. potet -
8 stk. persillerot
Yorkshirepudding:
-
250 g hvetemel -
3 dl melk -
3 dl vann -
4 stk. egg -
1 ts salt -
6 ss smeltet smør
Brun saus:
-
4 ss smør -
4 ss hvetemel -
1 l kjøttkraft eller buljong -
0,5 ts salt -
0,25 ts pepper
Slik gjør du
Bruk husholdningssnøre eller annen tynn bomullstråd til å binde opp kjøttet i en jevn, fin fasong. Krydre godt med salt og pepper og legg kjøttet i en ildfast form.
Del poteter og persillerot i båter, og legg bitene rundt kjøttet. Sett formen midt i stekeovnen på 125 °C i ca 2 timer, avhengig av roastbiffens størrelse. Kjernetemperatur skal være mellom 55 °C (lite stekt) og 60-65 °C (medium stekt). Ta kjøttet ut av formen og la det hvile i ca 20 minutter. Hold grønnsakene varme og krydre med litt sait og pepper.
Visp sammen mel, melk, vann, salt og egg til en glatt og luftig røre.
Pensle porsjonsformer eller en stor form med smeltet smør (Her kan du bruke sandkakeformer, andre små porsjonsformer eller en stor ildfast form). Fordel røre i formene/formen og stek på 225° i ca. 25 minutter til de har hevet seg godt og fått en fin, mørk brunfarge.
6. Smelt og brun smør. Tilsett hvetemel, og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge. Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper. La sausen småkoke i ca. 10 minutter, smak til med salt og pepper.
Server engelsk roastbeef med ovnsstekte poteter og persillerot, grønnsaksblanding, Yorkshirepudding og brun saus.