Hopp til hovedinnhold

Culotte

Culotte, også kjent som Picanha, er ikke blant de møreste, men derimot blant de mest smaksrike! Fettlokket gir en smak og saftighet som skiller seg ut, og gir deg smaken av Sør-Amerika inn på eget kjøkken.

Culotte i stekepanne
Et kjøtt med fantastisk smak, men trenger – og fortjener - tid og kjærlighet.
Matfaglig rådgiver Ole Bjørn
Culotte råvarebilde

Kokketips;

Rut fettkappen før steking

Råvareinformasjon
Culotte selges som regel som stek med fettlokket på. Stykningsdelen er en nasjonalrett i Sør-Amerika, og tilberedes på grillen. I Brasil er det vanlig å dele den opp i tykke skiver, krydre godt med salt og grille den på spyd. Denne retten kalles Picanha. I Norge brukes Culotte mest som kjøttdeig, men den fortjener absolutt en plass i biff-familien.

Men, den trenger god modning for å bli skikkelig mør.  

Mengdeberegning:  
Beregn 200 g per person om du skal ha den som biff.

Beregn 150 gram per person om du skal bruke den i gryte.

Næringsinnhold per 100 g: 
Kilokalorier/kilojoule: 170 kcal/ 710 kJ 
Fett  10 % 
Protein: 20 %  
Karbohydrater: 0 %  

Oppbevaring/holdbarhet:  
Om kjøttet oppbevares riktig, er holdbarheten minst 4 dager i kjøleskap. Den kan vakuumpakkes for lenger holdbarhet. Mange synes kjøttet blir bedre om det får ligge en god stund lenger enn oppgitt holdbarhetsdato. Dette forutsetter riktig oppbevaring og emballasje. Så lenge kjøttet lukter godt og har en frisk farge, er det ingenting i veien for å spise det. 

Hvor på dyret:  
Culotte sitter i overgangen mellom rygg og lår på storfe, som et lokk øverst på mørbraden. Den er satt sammen av to muskler; en del ytrefilet og en del lår.

Servering:
I en culotte varierer retningen på kjøttfibrene, så man må skjære skivene i en vifteform for å sikre at man skjærer på tvers av fibrene. Dette gir et mørt og godt resultat.

Culotte råvarebilde

Mørhet

Culotten blir forholdsvis mør, dersom den blir godt modnet.

Stykket har et godt synlig fettlokk. Til tross for mindre intramuskulært fett, vil det rike fettlokket tilføre kjøttet masse smak og saftighet ved steking eller grilling. 

Finn din perfekte kjernetemperatur

Vi anbefaler å steke kjøttet langsomt, og ta det av varmen når kjernetemperaturen viser:

I ovn: 56 °C

På grill: 50 °C

Sous vide: 56 °C

Hva skal du ha til?

Noen favoritter - finn en perfekt match til din neste biffmiddag

Lyst på mer inspirasjon til biffmiddagen?

Plukk og miks blant alle våre tilbehørstips til biff.