Råvareinformasjon
Culotte selges som regel som stek med fettlokket på. Stykningsdelen er en nasjonalrett i Sør-Amerika, og tilberedes på grillen. I Brasil er det vanlig å dele den opp i tykke skiver, krydre godt med salt og grille den på spyd. Denne retten kalles Picanha. I Norge brukes Culotte mest som kjøttdeig, men den fortjener absolutt en plass i biff-familien.
Men, den trenger god modning for å bli skikkelig mør.
Mengdeberegning:
Beregn 200 g per person om du skal ha den som biff.
Beregn 150 gram per person om du skal bruke den i gryte.
Næringsinnhold per 100 g:
Kilokalorier/kilojoule: 170 kcal/ 710 kJ
Fett 10 %
Protein: 20 %
Karbohydrater: 0 %
Oppbevaring/holdbarhet:
Om kjøttet oppbevares riktig, er holdbarheten minst 4 dager i kjøleskap. Den kan vakuumpakkes for lenger holdbarhet. Mange synes kjøttet blir bedre om det får ligge en god stund lenger enn oppgitt holdbarhetsdato. Dette forutsetter riktig oppbevaring og emballasje. Så lenge kjøttet lukter godt og har en frisk farge, er det ingenting i veien for å spise det.
Hvor på dyret:
Culotte sitter i overgangen mellom rygg og lår på storfe, som et lokk øverst på mørbraden. Den er satt sammen av to muskler; en del ytrefilet og en del lår.
Servering:
I en culotte varierer retningen på kjøttfibrene, så man må skjære skivene i en vifteform for å sikre at man skjærer på tvers av fibrene. Dette gir et mørt og godt resultat.