Loff

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Hjemmebakt loff kan spises som den er med litt godt smør og pålegg. Loffen egner seg også godt som tilbehør til supper og gryter. Lag gjerne en fletteloff om du vil, eller stek loffen i brødform. 

Ingredienser

  • 1 kg hvetemel
  • 50 g gjær
  • 2 ts salt
  • 6 dl melk
  • 60 g smør

  • 1 stk. sammenvispet egg til pensling
  • 1 ss valmuefrø

Slik gjør du

  1. Kutt smør i terninger, og la det temperere seg litt mens deigen elter.
  2. Ha hvetemel, gjær og salt i en bakebolle til kjøkkenmaskin. Bruker du fersk gjær kan du smuldre gjæren i bollen, eller røre den ut i melken. Alt vil ettehvert blande seg godt, så begge deler er like bra.
  3. Spe med melk (kald eller romtemperert). Hold tilbake 1/2 dl, tilsett mer melk etter hvert hvis deigen virker for fast.

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin vil temperaturen gradvis stige. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men med tilstrekkelig elting vil temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Bruk derfor kald eller romtemperert væske. Hevingen kan noen ganger ta litt lengre tid, avhengig av deigtemperatur - men deigen vil også få en bedre smak.

  1. Elt deigen i kjøkkenmaskin i 10-15 minutter, til den er smidig og fin.
  2. Ha i smør og elt i 5 minutter til, eller til smøret er godt blandet i deigen.

Elting for hånd: En gjærdeig krever god elting for at glutennettverket skal utvikle seg godt. Elting for hånd kan gi en noe mer kompakt og tyngre deig. Skal du elte for hånd vil ikke temperaturen stige så mye under eltingen, og det kan derfor lønne seg å smelte smøret og lunke væsken litt for å lette jobben og få en raskere heving.

  1. Dekk til deigen og hev til dobbel størrelse, ca. 1 time.
  2. Kna deigen sammen, del deigen i to - deretter i tre like store deler. Form hver del til en avlang pølse og flett sammen tre og tre deler til to avlange fletteloff.
  3. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett eller i en smurt form.
  4. Etterhev loffene i 15 minutter. Pensle dem med sammenvispet egg. Du kan også drysse på valmuefrø dersom du ønsker. Stek deretter loffen på 200 °C i ca. 40 minutter.
  5. Avkjøl på rist.

Ikke kast loffen når den blir tørr, men bruk den til å lage arme riddere.

Fletteloff

Oppskriften er utviklet i samarbeid med Opplysningskontoret for brød og korn.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Pga ferie er kommentarfeltet stengt i juli.