Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Grillet hvit asparges med urtesmør

Hvordan tilberede grønn og hvit asparges

Enten du skal grille asparges, steke asparges i ovn eller koke på den tradisjonelle måten, finner du fremgangsmåte her. Vi har også samlet våre beste oppskrifter med hvit og grønn asparges. 

Den norske sesongen for hvit og grønn asparges er kort, fra tidlig i mai til slutten av juni. Derfor gjelder det å utnytte grønnsakenes konge mens den er her. Det er ikke vanskelig å tilberede asparges, men det er viktig å følge riktig fremgangsmåte for å lykkes.

Vet du forskjellen på hvit og grønn asparges? Svaret er dyrkingen. Grønn og hvit asparges er den samme planten, men den grønne aspargesen vokser og høstes over bakken, mens den hvite vokser og høstes under bakken. Det gjør at den grønne får farge fra sola, mens den hvite forblir hvit fordi sollyset ikke slipper til.  

Må asparges skrelles?

Både på hvit og grønn asparges bør den nederste, trevlete delen fjernes.  Det er ikke nødvendig å skrelle grønn aspares, men den hvite bør skrelles før tilberedning. Grønne asparges i sesong kan være tykkere i stilken, og da kan det være lurt å skrelle den for å fjerne trevlene. Skrell aspargesen fra en tommelfingerlengde under "hodet" på grønnsaken.

Skrelle og rense hvit asparges

 1. Stell aspargesen ved å brekke av den nederste delen av stilken med hendene. Føl deg litt fram, slik at du ikke brekker av for mye - begynn nederst og bøy på aspargesen til den brekker.
 2. Skyll godt. Skrell hvit asparges med en skarp rotskreller. Oppbevar den som en frisk blomst, i et glass kaldt vann til de skal tilberedes.

Skrelle og rense grønn asparges

 1. Kutt eller brekk av 2-3 cm nederst på aspargesen. Grønn asparges trenger sjeldent å skrelles, men større i sesong kan trenge en liten runde med rotskrelleren - skrell da nederste delen av aspargesen.

Hvit asparegs med hollandaise

Hvit asparges med hollandaise, en klassiker på senvåren.

Slik koker du asparges

Asparges skal kokes til den er "al dente" - altså ikke for myk og ikke for hard. Det gjelder både for hvit og grønn asparges. Vi ønsker å bevare sprøheten, uten at grønnsaken er underkokt. 

Koketid hvit asparges

 1. Kok opp vann i en vid kjele eller sauteringspanne. Tilsett salt og sukker.
 2. Legg i asparges og kok dem i 5 -10 minutter, avhengig av størrelse. Bruk en liten spiss kniv for å sjekke om aspargesene er møre. Kniven skal gli igjennom aspargesen med litt motstand. 
 3. Løft aspargesene ut av kokevannet og la dem renne av seg på litt tørkepapir. 

Koketid grønn asparges

 1. Kok aspargesen i en vid kjele med lettsaltet vann til den er så vidt mør, 2-4 minutter, litt avhengig av tykkelse. For at du skal beholde den grønne fine fargen kan du legge aspargesen rett i isvann etter koking. Ønsker du heller en lun asparges, server med en gang.

Hvit asparges med ramsløkaïoli

Hvordan grille asparges?

Asparges på grillen er enkelt og imponerende, en luksus som hører sommeren til. Grillet asparges kan lages til forrett, eller som tilbehør til måltider tilberedt på grillen.

Slik griller du hvit asparges

 1. Kok opp vann i en stor vid kasserolle. Tilsett 1 ss salt, og 1 ts sukker per liter vann.
 2. Legg i asparges og kok dem i 5 -6 minutter, avhengig av størrelse. Sjekk med en spiss kniv om aspargesen er mør.
 3. Pensle aspargesen med litt olje og grill dem over direkte varme i et par minutter, til de har fått fin farge.

Slik griller du grønn asparges

 1. Grill asparges over direkte varme til de får en gyllen farge, 3-4 minutter.

Grillet asparges

Slik tilbereder du asparges i stekeovn

En enkel måte å tilberede arsparges er å bake dem i ovnen. Ekstra godt er det med et dryss vellagret ost også, eller noen skiver sitron.

Ovnsstekt grønn asparges

 1. Fordel asparges ut over et bakepapirkledd stekebrett og drypp over olivenolje. Krydre gjerne med salt og pepper.
 2. Sett brettet midt i stekeovnen på 220 °C og stek aspargesen i 7-8 minutter, eller til den er myk, men fortsatt har spenst.

Ovnsstekt hvit asparges

 1. Fordel asparges ut over et bakepapirkledd stekebrett og drypp over olivenolje. Krydre gjerne med salt og pepper. Legg gjerne over noen skiver sitron også, for å redusere bitterhet.
 2. Sett brettet midt i stekeovnen på 200 °C og stek aspargesen i 18-20 minutter, eller til den er myk.

Fire favoritter med asparges

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB13 20.07.2024 06:05:16