Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kalkunspyd med grønn salat og honingglaserte cashewnøtter.jpg

Herlige, smakfulle salater

Det er ikke mange årene siden en salatbolle her i Norge var ensbetydende med hodesalat (kinakål!), agurk og tomat. Den tiden er heldigvis over, og nå lager vi salater med inspirasjon fra alle verdens kanter. Dagens salater kan godt være et helt måltid i seg selv, fulle av reiseminner, næring og gode smaker.

I salatdisken har det nærmest foregått en revolusjon de siste årene. Utvalget har vokst enormt, og det påvirker både hvilke salatretter vi lager hjemme på kjøkkenbenken og ikke minst hvilke salater vi får servert rundt omkring på ulike restauranter.

Du er kanskje bekymret for at “noen grønne blad” til lunsj eller middag ikke skal mette nok?  Men det fine med å lage en salat er at du kan ha i akkurat det du vil. Bland sammen de grønnsakene du liker aller best, og tilsett kjøtt, bønner, linser, kikerter, nudler eller pasta. Da får du et måltid med både proteiner og karbohydrater, og salaten blir straks mer mettende. Hent inspirasjon til å lage salaten din crunchy, juicy, sprø og eventuelt mettende, om du vil ha et alt-i-ett-måltid.  

Fristende utvalg

I butikken finner du salater med ulike smaker, fargenyanser og teksturer. Bland gjerne sammen forskjellige salattyper - da får du smak av både de milde og de litt bitre variantene. La deg også inspirere av hva som finnes i grønnsaksdisken, og bland grønnsaker etter tilgang, smak og lyst. Små buketter blomkål og brokkoli, reddiker, små cherrytomater, agurk, finstrimlet fennikel, stilkselleri, asparges, brekkbønner, skiver av kokt nypotet, pasta, en håndfull druer, et saftig granateple, terninger av frisk melon eller en annen frukt er bare noen eksempler på hva du kan bruke.

Få frisk salat

I kjøleskapet bør du oppbevare salatbladene i en plastpose eller boks med noen dråper vann. Har salaten blitt slapp, kan et lite tips være å gi dem et raskt isbad, gjerne med noen dråper sitron i vannet. Da vil de få tilbake friskheten sin og bli så gode som ny. Bruk gjerne en salatslynge eller et kjøkkenhåndkle for å få salaten skikkelig tørr etter isbadet – da holder den seg lenger frisk, og så henger dressingen bedre på bladene. Er salaten våt, vil dressingen renne av og legge seg i bunnen av salatbollen. 

Hot 'n’ spicy

I mange asiatiske land er smakfulle, krydrete salater med stekt eller grillet kjøtt og en syrlig dressing et vanlig innslag på middagsbordet. Min favoritt er papayasalat med helstekt ytrefilet. Salaten er midt i blinken for deg som liker det hot. Er du av den litt sarte sorten, kan sterkhetsgraden fint justeres. Her er det bare å prøve seg frem med mengde chili. Papayasalaten smaker også nydelig sammen med soyamarinert svinefilet på spyd.

Ut på tur

Skal du grille i parken eller ta en tur på sjøen i det fine sommerværet kan salaten lages i et stort glass med lokk og tas med på turen. Bruk gjerne bønner og kikerter og del grønnsakene i grove biter, da holder den seg bedre. Tar du i tillegg med dressingen i et glass ved siden av, og heller den over salaten rett før servering vil salaten holde seg frisk og god.

Til tapasbordet

Skal du ha venner på middagsbesøk kan det være en fordel å lage ulike retter til et tapasbord ferdig på forhånd. Da kan du slappe av og kose deg sammen med gjestene dine. På tapasbordet hører det selvfølgelig med en salat. Couscoussalat med gresskar og helstekt svinefilet er en salat som er skapt for å deles. Salaten smaker like godt varm som kald.

Bruk grillen

I sommer kan du prøve deg på å grille salat som et litt utradisjonelt tilbehør til grillmaten. Robuste salattyper som radicchio, hjertesalat, sikori (endive) egner seg best til grilling og smaker kjempegodt til svinefilet eller biff av storfe. Del salathodet i båter og legg båtene på et ark aluminiumsfolie. Dryss på salt, friske urter og noen dråper sitron eller appelsinsaft. Ha på noen klatter smør og pakk folien sammen. Legg pakken på indirekte varme og grill til salaten er passe mør, ca. 5 minutter.

Søtt og salt

Lag en litt annerledes avslutning på måltidet. Finn frem en god blåmuggost, og server den med friske bær, karamelliserte valnøtter og sprøstekt bacon. Herlig søtt og salt!

Salat er lett å spise, både i en travel hverdag så vel som på en herlig feriedag. Så skjerp smaksløkene, finn frem til din favorittsalat og nyt den i solen i sommer!

Podcast-episode: Episode 22 - Salater du får dilla på

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB12 20.06.2024 07:27:59