Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Utbeining av lammelår

Utbeining av lammelår

Lammelår er noe mange av oss serverer i påsken eller på høsten. Du kan steke lammelåret helt, men om du tar deg bryet med å ta ut isbeinet, eller beine ut hele steken, vil du enklere kunne skjære lammesteken i pene skiver, eller fylle den med noe godt. 

Et helt lammelår med bein kan stekes som det er. Det er enkelt og greit å tilberede, men enkelheten straffer seg litt når steken skal skjæres opp i skiver. Særlig isbeinet, også kalt nøkkelbeinet, i den tykkeste enden gjør steken vanskelig å skjære opp. Derfor anbefaler vi å skjære ut dette beinet før steken tilberedes. Vil du ha hele lammesteken beinfri, så fortsetter du litt til med kniven. 

Se vår trinn for trinn-forklaring som viser hvordan du beiner ut et lammelår.

Trinn 1:

Start gjerne med å sage av den ytterste delen av skanken.

Trinn 2: 

Skjær etterpå et lite snitt rundt beinet og skjær bort den mest senete delen av skanken.

Trinn 3:

Rens "pipen" med å skrape bort kjøttet fra beinet med kniven.Dette er ikke noe du må gjøre, men gir et penere resultat om du skal servere lammesteken i et finere lag. 

Trinn 4: 

Snu lammesteken med skinnsiden ned, og start med å ta ut isbeinet. Det gjøres enklest ved å føre knivspissen ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv.

Trinn 5:

Skjær så med kniven langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm. Beinet er litt krokete, så forsøk å ha kniven vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien, slik at du får minst mulig kjøtt som henger igjen på beinet.

Trinn 6:

Ta tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri,  og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben! 

Før deretter kniven inntil isbeinet helt til beinet er skåret løst. Du kan nå steke lammesteken som den er, eller fortsette utbeiningen. Hva med å prøve klassisk lammesteklammestek med fløtegratinerte poteter elle lammestek med appelsinsaus?

Du kan også beine ut hele lammesteken og fylle den med noe godt. Da er det enda enklere å skjære den opp i tynne fine skiver etter steking. En bonus er at du etterpå kan bruke beina som base til en god lammekraft. Les gjerne mer om hvordan lage brun kraft eller lys kraft, og få noe godt ut av beina også. 

Trinn 7: 

Fortsetter du utbeiningen er det lårbeinet som står for tur. Start i den tykkeste enden ved kulebeinet og skjær inn mot beinet bakover. Pass på at du kjenner at knivbladet ligger inntil beinet. Skjær langs, rundt og helt inntil lårbeinet så det løsner i forkant.

Trinn 8:

Ta tak med fingrene og bøy beinet bakover samtidig som du skjærer rundt og videre bakover. Det kan være litt vanskelig, men ta deg god tid og la kniven følge langs beinet slik at du får med minst mulig kjøtt. 

Trinn 9: 

Fortsett å skjære av beinet bakover så hele lår- og leggbeinet blir skåret av. Pass på at det blir minst mulig kjøtt igjen på beinet. 

Du kan godt steke den utbeinede lammesteken hel. Hva med grillet lammestek, eller kanskje meze med lammestek?

Eller du kan surre lammesteken - med eller uten fyll, sjekk hvordan du lager fylt lammestek av et lammelår . 

Video med utbening av lammelår

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB14 22.05.2024 23:33:25