Slik lager du fylt lammestek av et lammelår

Et helt lammelår med bein kan stekes som det er. Det er enkelt og greit å tilberede, men enkelheten straffer seg litt når steken skal skjæres opp i skiver. Særlig isbeinet, også kalt nøkkelbeinet, i den tykkeste enden gjør steken vanskelig å skjære opp. Derfor anbefaler vi å skjære ut dette beinet før steken tilberedes. Vil du ha hele lammesteken beinfri, så fortsetter du litt til med kniven. 

Se vår trinn for trinn-forklaring som viser hvordan du beiner ut et lammelår, legger på et smakfullt fyll og til slutt surrer steika til en benfri og fin lammestek:

På en lammestek med bein er det en stor fordel at isbeinet og den ytterste delen av beinet på skanken fjernes. Dette gjør steken lettere å skjære opp når den er stekt.

 

Trinn 1


Det gjøres lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv. Skjær så med kniven langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm. Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien så det ikke blir igjen så mye kjøtt på beinet.

 

Trinn 2


Ta tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben! 

 

Trinn 3

Før kniven inntil isbeinet er skåret løst.

 

Lammestek uten bein

Det beste med lammestek uten bein er at den kan fylles med noe godt, også er den enkel å skjære opp i pene skiver. Beina som er skåret ut er basis til en god lammekraft.

 

Trinn 1

Det gjøres lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv. Skjær så med kniven langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm. Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien så det ikke blir igjen så mye kjøtt på beinet.

 

Trinn 2

Ta tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben!  Før kniven inntil isbeinet er skåret løst.

 

Trinn 3


Så skal lårbeinet ut. Start i den tykkeste enden ved kulebeinet og skjær inn mot beinet bakover. Pass på at du kjenner at knivbladet ligger inntil beinet. Skjær langs, rundt og helt inntil lårbeinet så det løsner i forkant. Dra beinet opp samtidig som du skjærer rundt og videre bakover.

 

Trinn 4

Fortsett å skjære av beinet bakover så hele lår- og leggbeinet blir skåret av.  Pass på at det blir minst mulig kjøtt igjen på beinet. Beina brukes gjerne til en god lammekraft.

 

Trinn 5


Hvis du ønsker det så kan steken fylles med noe som gir god smak til kjøttet. Det er forslag til tre varianter av fyll under. Legg fyllet på steken der lårbeinet satt. Legg i rikelig med fyll, så det stikker litt ut på begge sider.

 

Trinn 6


Rull sammen steken.

 

Trinn 7

Surr steken med bomullstråd. En måte å gjøre det på er å knyte rundt steken i den ene enden, og deretter tvinne en løkke som føres inn over steken og strammes. 

 

Trinn 8

Fortsett å lage løkker med hyssingen og stram dem rundt steken til hele steken er jevnt surret. Det kan også lønne seg å surre hyssingen rundt hver løkke på undersiden. Fest hyssingen.

Her er flere måter å surre en stek på:

Forslag til fyll:
1. Hvitløk og urtekrydder, salt og pepper
2. Persille, frisk timian og rosmarin, hvitløk, salt og pepper
3. Persille, soltørkede tomater, fetaost, oliven, hvitløk og timian.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.