Provencalsk lammestek

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Dette er en klassisk måte å tilberede lammestek på i Frankrike. Å legge steken på en seng av poteter og/eller grønnsaker er vanlig. Da drypper den gode kraften fra steken ned på grønnsakene og danner det perfekte tilbehøret. Hvilke grønnsaker du velger er opp til deg og hva du liker. Aubergine, paprika, løk, hvitløk og tomat egner seg ypperlig!

Ingredienser

6
Porsjoner
  • 1 stk lammelår ca. 2,5 kg
  • 3 ss sitronsaft
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper

  • 12 stk potet
  • 7 stk tomat
  • 2 ss olje
  • 12 ts salt
  • 14 ts pepper
  • 2 ss smør

Panering:

  • 2 bunt frisk kruspersille
  • 6 båt hvitløk
  • 112 dl strøkavring
  • 100 g revet parmesan eller revet hvitost
  • 4 ss olje
  • 1 ss smør

Slik gjør du

  1. Skjær poteter og tomater i skiver, og legg dem i en langpanne eller ildfast form som er smurt med olje. Krydre med salt og pepper og ha på smør i små klatter. 
  2. Finhakk persille og hvitløk, bland det sammen med strøkavring. 1/3 av denne blandingen blandes med parmesan og settes til side. Mens 2/3 røres sammen med olje.
  3. Gni lammelåret inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken og legg den over grønnsakene i langpannen. Sett et steketermometer i den mest kjøttfulle delen, og stek i ca. 2 timer og 45 minutter på 125° C til termometeret viser 55-60 °C.
  4. Ta ut lammesteken, dryss på persille/osteblandingen og fordel smøret i klatter. Gratinér steken på 225° C i ca. 15 minutter, eller til den har fått en sprø skorpe og steketermometeret viser 65-70 °C (medium - medium pluss). La steken hvile i 15 -20 miutter før servering. 
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.