Hjemmelagede fiskekaker

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
40–60 min

Det er lite som kan måle seg med en glovarm, nystekt fiskekake rett fra stekepannen! Med ferske fiskefileter og hurtigmikser lager du din egen fiskefarse på få minutter, og kan velge selv om du vil lage fiskekaker, fiskepudding eller fiskeboller. 

Ingredienser

  • 800 g hyse-/koljefilet
  • 2 ts salt
  • 4 dl melk , fløte eller fløtemelk
  • 2 ss potetmel
  • 0,5 ts revet muskatnøtt
  • 0,5 ts malt hvit pepper
  • 2 ss hakkede friske urter (kan utelates)

Slik gjør du

Slik gjør du:

  1. Legg alle ingredienser i kjøleskapet så de er helt kalde.
  2. Rens fisken for skinn og alle bein, og del den i biter. Ha fiskefilet og salt i en hurtigmikser og kjør til saltet er godt blandet med fisken.
  3. Tilsett pepper og malt muskatnøtt og halvparten av potetmelet. Spe inn halvparten av melk eller melk/fløteblandingen i en tynn stråle mens maskinen går på middelshøy hastighet. Tilsett resten av potetmelet og fortsett å spe med melk.
  4. Ønsker du en helt fin farse, så kjør maskinen på høy hastighet noen sekunder. Ikke kjør for lenge, da kan farsen sprekke. Ønsker du en grovere farse, så spe på litt lavere hastighet. Du kan også vende inn litt grovhakket fisk etter at du er ferdig med å spe.
  5. Vend inn urter, om du ønsker det.
  6. Stek en liten prøvekake og justér evt. smaken med mer krydder.

Fiskekaker: Form store fiskekaker med en skje dyppet i kaldt vann. Varm en stekepanne med smør eller margarin og bruk skjeen til å klemme dem litt flate. Stek fiskekakene i 2-3 minutter på hver side til de er gylne.

Fiskepudding: Smør en brødform med litt olje og fyll formen med farse. bruk en skje til å jevne ut overflaten. Bank formen noen ganger i benkeplaten for å fjerne luftlommer i farsen. Sett formen i en langpanne og fyll litt varmt vann i pannen.Varm ovnen til 125 °C og stek fiskepuddingen i i 40-45 minutter. Avkjøl den i formen og hvelv den ut av formen.

Fiskeboller: Kok opp lettsaltet vann i en vid kjele og senk temperaturen slik at det bare så vidt boblekoker. Form store eller små fiskeboller med en skje, eller bruk sprøytepose og og slipp dem i vannet. La dem trekke i 5-10 minutter. Løft dem ut av kraften og avkjøl. Kraften kan brukes til saus.

Dette er en grunnoppskrift som kan brukes på mange ulike fiskeslag. Sei, lyr, torsk, laks, sild, steinbit og gjedde er blant fiskeslagene som egner seg til fiskmat.

Det aller viktigste å huske på når man skal lage fiskmat er at fisken skal være fersk, ikke frossen - da er bindeevnen best. Og ingrediensene må være kalde, ellers er det fare for at farsen sprekker. 

 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.