Grove fiskekaker med karristuede rotgrønnsaker

Kategori
Familien
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
40–60 min

Nystekte, hjemmelagde fiskekaker smaker kjempegodt og er en ypperlig måte å servere fisk på. Her får du dem med en deilig karristuing og stekte poteter, men det er ingenting i veien for å nyte fiskekakene mellom et godt burgerbrød eller i en fiskewrap. 

Ingredienser

  • 600 g fiskefilet (f.eks. sei, torsk, kolje)
  • 1 ts salt
  • 1,5 ss potetmel
  • 1 stk egg
  • 1 dl melk
  • 0,25 ts malt hvit pepper
  • 2 ss purre eller gressløk
  • 2 ss smør eller margarin

Karristuede grønnsaker:

  • 2 skive kålrot
  • 1 stk gulrot
  • 1 stk persillerot eller pastinakk
  • 3 dl vann
  • 0,5 ts salt

  • 1 ts karri
  • 1 ss margarin
  • 2,5 ss hvetemel
  • 1,5 dl grønnsaks vann (fra koking av grønnsaksterninger)
  • 1,5 dl melk
  • 2 ss finhakket frisk kruspersille

  • 8 stk kokt potet , i skiver

Slik gjør du

  1. Rens fiskefilet for skinn og fjern alle bein. Skjær fiskekjøttet i mindre biter. sørg for at alle råvarene er helt kalde.
  2. Ha fisken i en hurtigmikser sammen saltet. Kjør maskinen i 15-20 sekunder slik at fiskekjøttet blir grovkuttet og godt blandet med saltet.  La foodprosessoren gå i 15-20 sekunder til alt er blandet, men fremdeles er grovt. Dryss over potetmel og pepper, tilsett egg og spe inn melken i en fin stråle mens maskinen går på middels hastighet. Bland inn hakket purreløk til slutt.  
  3. Bruk en stor skje og form fiskefarsen til jevne, flate fiskekaker. Varm en stekepanne på middels til høy varme og ha i smør eller margarin. Når det skummer godt er det varmt nok til å legge i fiskekakene. Stek kakene pent brune på begge sider og legg dem over på et fat. Hold dem varme i stekeovnen på 80-100 °C.
  4. Skjær kålrot, gulrot og persillerot/pastinakk i små terninger. Kok dem møre i en kjele med lettsaltet vann. Ta vare på 1 ½ dl av grønnsaksvannet, dette skal brukes videre i sausen. Sil fra resten av kokevannet.
  5. Smelt smør eller margarin i en liten kjele og tilsett karri. Rør inn hvetemel og spe med grønnsaksvann og melk. Rør godt og la sausen småkoke i noen minutter. Tilsettr grønnsaksterningene og smak til med salt og pepper. Vend til slutt inn finsnittet purre eller gressløk.
  6. Stek potetskivene gylne i litt smør eller margarin.

Server de nystekte fiskekakene med en gang sammen med grønnsakstuing  og stekte poteter.

Det er mange fiskeslag som kan brukes når du vil lage fiskekaker. De vanligste er sei, hyse, lyr, torsk og steinbit, men også laks, ørret og gjedde er fine å bruke i denne oppskriften. Det aller viktigste å huske er å sørge for at ingrediensene er iskalde når farsen lages. Fisken kan godt være halvfrossen. Det gjør at farsen ikke sprekker, men blir jevn og glatt. Jo lenger du kjører farsen i hurtigmikseren, jo finere blir farsen (og jo større er muligheten for at den vil sprekke).

Fiskekakene kan smakes til på mange ulike måter, for eksempel med hakkede urter som persille, dill, gressløk eller koriander, og hvitløk, løk, vårløk, karri eller gurkemeie. 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.