Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Flatbrød

Hjemmebakt flatbrød

Ingredienser

porsjoner
  • 7 dl vann
  • 1 kg grovbakstmel
  • 1 ts salt
  • 2 dl byggmel til utbaking
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Her får du oppskriften på herlig, sprøtt hjemmelaget flatbrød. Kunsten å bake flatbrød går mer og mer i glemmeboken. En gang var det selve matbrødet her til lands. Det er lange tradisjoner i flatbrød, og selve bakinga er en kunst som gikk i arv gjennom generasjonene.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

porsjoner
  • 7 dl vann
  • 1 kg grovbakstmel
  • 1 ts salt
  • 2 dl byggmel til utbaking

Slik gjør du

Du trenger takke, kjevle, bakstefløy, melpensel og rulle.

  1. Bland salt og mel i en bakebolle. Kok opp vann og hell det over.
  2. Avkjøl noe og elt deigen sammen. Deigen skal være fast. Legg den i en plastpose i kjøleskapet til den er kald helt igjennom. Deigen kan ligge i kjøleskapet til neste dag.
  3. Del deigen i like emner ca. 200 g per emne til takke 60 cm i diameter, noe mindre til en mindre takke.
  4. Form hvert emne til en flat, litt tykk leiv. Dekk leivene med plast.
  5. Ha godt med byggmel på rent bakebord og kjevl fra midten og utover til tynn stor leiv. Pass hele tiden på at leiven er løs på bordet. Børst av løst mel.
  6. Flytt leiven over på varm takke ved hjelp av bakstefløyen. Den siden som var opp på bakebordet skal være ned på takken. Børst av løst mel og dra over rullen slik at flatbrødet fester seg til takka og ikke krymper.
  7. Stek flatbrødet til det begynner å bli tørt på overflaten, snu og stek det videre til det har litt brune flekker. Pass varmen så det ikke blir brent. 
  8. Leivene behøver ikke steke ferdig på takka, de kan brettes i to, legges i stekeovnen og etterstekes/tørkes ved 100 °C med åpen ovnsdør.

Oppbevar flatbrød kaldt og tørt.

Er du glad i takkebakst, så kanskje du har lyst til å bake kling eller potetlomper også? 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.5135, server:MP-PRD-WEB15 02.06.2023 04:07:26