Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kling

Ingredienser

1 porsjon gir 20 lefser

  • 2 l melk
  • 300 g smør
  • 2 dl semulegryn
  • 2 kg hvetemel eller mer etter behov
Del

Kling

(0)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Lefser er tradisjonsbakst og finnes i ulike varianter over hele landet. Kling er en søt lefse fra Buskerud. Andre steder i landet heter liknende lefser gjerne lems, lemse eller klenning. Godt håndlag og en stor takke er nødvendig for å lykkes med kling og andre lefser.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Avansert

Ingredienser

1 porsjon gir 20 lefser

  • 2 l melk
  • 300 g smør
  • 2 dl semulegryn
  • 2 kg hvetemel eller mer etter behov

Slik gjør du

  1. Kok opp smør og melk og tilsett semulegryn. Senk varmen og kok i 5-6 minutter, til grynene er helt kokt ut. Avkjøl i noen minutter og hell over en bakebolle. 
  2. Rør godt med ei sleiv og tilsett mel i omganger til deigen ikke lenger er klissete. Når det begynner å bli tungt å røre heller du deigen over på et melet bakebord. Bruk gjerne en deigskrape til å samle deigen med siden den kan være litt varm. Tilsett så lite mel som mulig, men samtidig nok til at deigen samler seg fint.
  3. Del deigen opp i 20 like store emner og dekk dem med et bakeklede. Kjevle ut ett og ett emne på melet bord slik at du får runde, store leiver - så tynne som mulig uten at de revner.  
  4. Varm takken til nest høyeste temperatur og løft leivene over på takken. Stek lefsen til du ser at den bobler seg litt opp og det er kommer små brune prikker på undersiden. Snu leiven og stek tilsvarende på den andre siden. 
  5. Etterhvert som lefsene blir ferdig stekt plasserer du dem lag på lag med klede mellom. Legg gjerne på litt press. La lefsene bli helt kalde.
  6. Bruk en dusjflaske med kaldt vann og fukt lefsene forsiktig før du smører dem. Smør lefsene med et tynt lag mykt smør, og strø med sukker. Brett lefsene og skjær i passe store biter.
Lefsene kan fryses både smurte og usmurte. Legg dem til tining ca 30 minutter før servering. Lefsene kan også smøres med en blanding av smør, sukker og kanel, og serveres med gomme eller brunost.

Hvis du har egen takke er det supert å bake potetlomper selv. Ingenting er som nystekte lomper!

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.4584, server:MP-PRD-WEB13 24.03.2023 13:31:30