Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Grove boller

Grove boller

Ingredienser

porsjoner

Du får ca. 20 boller av en porsjon med deig.

  • 700 g hvetemel
  • 150 g fullkornsmel eller fin sammalt hvete
  • 150 g lettkokte havregryn
  • 1 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 1 pk gjær
  • 7 dl melk
  • 150 g smør
  • 1 stk. egg til pensling
Næringsinnhold

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 268 kcal
Fett 7.9 g
Protein 7.3 g
Karbohydrater 40.4 g
Jern 1.2 mg
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (2)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Er du glad i saftige og gode hveteboller? Prøv disse litt sunnere bollene med grovt mel og havregryn. Nytes som dem er - eller fylt med kremost og friske bær. Du får ca. 20 boller av denne deigen. 

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner

Du får ca. 20 boller av en porsjon med deig.

  • 700 g hvetemel
  • 150 g fullkornsmel eller fin sammalt hvete
  • 150 g lettkokte havregryn
  • 1 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 1 pk gjær
  • 7 dl melk
  • 150 g smør
  • 1 stk. egg til pensling
Næringsinnhold

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 268 kcal
Fett 7.9 g
Protein 7.3 g
Karbohydrater 40.4 g
Jern 1.2 mg

Slik gjør du

trinn du kan merke av

Når deigen eltes i kjøkkenmaskin, vil temperaturen stige gradvis. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men ved tilstrekkelig elting i maskin kan temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Elter du for hånd, eller ikke har mulighet til å elte lenge nok, vil ikke temperaturen stige så mye. Da kan væsken med fordel lunkes til 37 °C for raskere heving.

Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.

Spis bollene som de er eller fyll dem med kremost og friske bær.

Grove boller

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Gjærbakst – slik lykkes du

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB11 19.06.2024 09:52:50