Grove boller

Kategori
Sunn
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Er du glad i saftige og gode hveteboller? Prøv disse litt sunnere bollene med grovt mel og havregryn. Nytes som dem er - eller fylt med kremost og friske bær. Du får ca. 20 boller av denne deigen. 

Ingredienser

  • 150 g smør
  • 700 g hvetemel
  • 150 g fullkornsmel eller fin sammalt hvete
  • 150 g lettkokte havregryn
  • 1 dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 7 dl melk
  • 1 pk gjær
  • 1 stk. egg til pensling
Vis næringsinnhold
Energi
268kcal
Fett
7.9g
Protein
7.3g
Karbohydrater
40.4g
Jern
1.2mg

Beregnet per porsjon basert på oppskriften. Næringsinnholdet vil variere med størrelsen på porsjon og valgt tilbehør.

Slik gjør du

  1. Kutt smør i terninger, og la det temperere seg litt mens deigen elter. 
  2. Ha mel, havregryn, sukker, kardemomme og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær kan du smuldre gjæren i bollen, eller røre den ut i melken. Alt vil ettehvert blande seg godt, så begge deler er like bra.   
  3. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. Du kan også elte for hånd, men vil da få en mer kompakt og tyngre deig fordi glutennettverket ikke vil utvikle seg like godt. 
  4. Spe med melk (kald eller romtemperert), og hold tilbake 1/2 dl, tilsett mer melk etter hvert hvis deigen virker for fast. Elter du for hånd kan det lønne seg å lunke væsken litt. 
  5. Tilsett smørterninger, og elt deigen videre i ca. 10 minutter, til deigen blir myk og elastisk. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.  
  6. Dekk til deigen og la heve i ca. 1 time, til dobbel størrelse. 
  7. Del deigen i 20 like store emner, og trill ut til runde boller. Sett bollene på stekeplate med bakepapir.
  8. Dekk til bollene og la dem etterheve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
  9. Pensle bollene med egg, alternativt litt vann.
  10. Stek dem midt i ovnen på 225 °C i ca. 10 minutter eller til de er gylne. Avkjøl på rist.

Spis bollene som de er eller fyll dem med kremost og friske bær.

Grove boller

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.