Pavlova til jul

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Lag favoritten Pavlova året rundt! Topp den sprø marengsbunnen med deilig eggekrem og julens frukter krydret med vanilje og stjerneanis - og vipps du har en herlig kake å servere dine gjester på juleselskapet. 

Ingredienser

Marengsbunn:

  • 4 stk eggehvite
  • 14 ts salt
  • 250 g sukker
  • 2 ss maisstivelse (maizena)
  • 1 ts hvitvinseddik

Eggekrem:

  • 4 stk eggeplomme
  • 3 dl melk
  • 12 dl sukker
  • 1 ss maisstivelse (maizena)
  • 3 stk gelatinplater
  • 112 dl kremfløte

Sukkerlake:

  • 1 stk vaniljestang
  • 12 dl sukker
  • 3 dl vann
  • 2 stk stjerneanis
  • 1 stk hel kanel

Frukt og bær:

  • 1 stk klementin i tynne skiver
  • 2 stk frisk fiken i båter
  • 1 stk pære i båter
  • 1 pk bjørnebær (á 125 g)
  • 1 pk physalis (á 125 g)
  • 1 stk rød plomme
  • 1 dl tranebær
  • frø fra 12 stk granateple

Slik gjør du

1. Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.

2. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

3.
 Sikt maizena og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.

4.
 Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform eller en tallerken, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.

5. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.

6. Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

7. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.

8. Rens og skjær opp frukt. Del vaniljestang i to på langs og skrap ut frøene. Kok opp sukker og vann, ha i frø fra vaniljestang, selve vaniljestangen, stjerneanis og kanel. Når sukkeret har løst seg opp, trekk kjelen av platen, avkjøl noe og ha i frukt og bær. Sett til avkjøling. 

9. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen.

10. Anrett eggekremen på marengsbunnen rett før servering. Sil av laken og legg frukt og bær pent over eggekremen. Pynt eventuelt med mynte og ringle over litt honning om du ønsker. 

Bruk den frukten du liker aller best. Er det noe du ikke får tak i erstatt det med mer av noe annet.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.