Chateaubriand

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
Under 20 min

Den mest eksklusive delen av okse indrefilet heter Chateaubriand og er midtstykket av fileten. Server denne møre biffen med rødvinssaus og hasselbackpoteter.

Ingredienser

  • ca. 800 g av midtstykket på indrefilet av storfe
  • 2 ss smør eller olje til steking
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 båter hvitløk
  • 4 stilker frisk timian

Rødvinssaus:

  • 2 stk finhakket sjalottløk
  • ½ ss olje
  • 5 dl rødvin
  • 5 dl oksekraft
  • 100 g usaltet meierismør

Potetchips:

  • 8 stk potet
  • 2 ss smør
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 1 ts paprikapulver

Slik gjør du

1. Start med sausen. Finhakk sjalottløk, og fres den raskt i en liten kjele med litt olje.

2. Hell på rødvin, og kok væsken inn til det er 1/4 del igjen (til det får en "marmelade" konsistens), dette tar minimum 30 minutter.

3. Tilsett kraft og kok det inn til halv mengde, ca. 15 minutter. 

4. Gni kjøttet inn med salt og pepper.

5. Brun det godt på alle sider i en varm stekepanne med margarin. Ha i hvitløksbåter og frisk timian. 

6. Legg fileten over i en ildfast form. Stikk inn et steketermometer og sett formen i ovnen. Stek fileten på 125 °C  til ønsket kjernetemperatur (ca. 45 minutter), og la den hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.

Fileten er lite stekt når den har en kjernetemperatur på 55 °C, medium stekt når termometeret viser 60 °C og medium pluss på 65 °C.

7. Sil sausen, ha den tilbake i kjelen og hold den varm til servering.

8. Vask potet og tørk dem lett. Kutt litt av den ene siden på potetene slik at de står støtt. Skjær dem i tynne skiver, men ikke helt gjennom - de skal henge sammen i bunnen.

Legg et par grillspyd eller spisepinner på hver side av poteten. Skjær ned mot pinnene, og de vil stoppe kniven slik at du ikke skjærer helt gjennom.

9. Sett potetene i en smurt ildfast form, pensle dem med smør og dryss over krydder. Sett formen i ovnen sammen med kjøttet.

10. Skru opp temperaturen på ovnen til 225 °C når kjøttet er ferdig og legges til hviling. Stek potetene til de har fått en gyllen overflate og blitt møre, ca. 40 minutter avhengig av størrelsen på potetene. 

11.  Sørg for at sausen er god og varm. Trekk den av platen og rør inn terninger med kaldt smør rett før servering. Sausen må ikke koke etter smøret er rørt inn. Smak til med salt og pepper. 

Server Chateaubriand med hasselbackpoteter og rødvinssaus. Aspargesbønner, sautert sopp eller en frisk salat smaker også godt til.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Pga ferie er kommentarfeltet stengt i juli.