Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Chateaubriand

Chateaubriand

Ingredienser

porsjoner
  • ca. 800 g av midtstykket på indrefilet av storfe
  • 2 ss smør eller margarin
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 båter hvitløk
  • 4 stilker frisk timian

Rødvinssaus:

  • 2 stk. finhakket sjalottløk
  • 0,5 ss nøytral olje
  • 5 dl rødvin
  • 5 dl oksekraft
  • 100 g usaltet smør

Hasselbackpotet:

  • 8 stk. potet
  • 2 ss smør
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 ts paprikapulver
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Chateaubriand er den midtre delen av indrefileten, og regnes som den mest eksklusive. Den har en jevn, fin størrelse, og har en fantastisk mørhet og saftighet.  Chateaubriand tilbederedes tradisjonelt helstekt, og skjæres i skiver ved bordet. Her serverer vi den med rødvinssaus, aspargesbønner og hasselbackpoteter. Enkelt, elegant og veldig godt.

Tid
Under 20 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Ingredienser

porsjoner
  • ca. 800 g av midtstykket på indrefilet av storfe
  • 2 ss smør eller margarin
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 båter hvitløk
  • 4 stilker frisk timian

Rødvinssaus:

  • 2 stk. finhakket sjalottløk
  • 0,5 ss nøytral olje
  • 5 dl rødvin
  • 5 dl oksekraft
  • 100 g usaltet smør

Hasselbackpotet:

  • 8 stk. potet
  • 2 ss smør
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 ts paprikapulver

Slik gjør du

  1. Start med sausen. Finhakk sjalottløk og fres den myk og blank i litt olje i en liten kjele.
  2. Hell på rødvin, og kok inn på middels varme i ca. 30 minutter, til det får "marmelade"-konsistens.
  3. Tilsett kraft og kok inn til halv mengde, ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper. Sil sausen, ha den tilbake i kjelen og hold den varm. Tilsett litt mer væske om den tykner. 
  4. Gni kjøttet godt inn inn med salt og pepper. Brun kjøttet godt på alle sider i en varm stekepanne med smør eller margarin. Ha i hvitløkbåter og frisk timian, og øs kjøttet med smøret under stekingen.
  5. Legg fileten over i en ildfast form. Stikk inn et steketermometer og sett formen inn midt i forvarmet ovn på 125 °C.. Stek fileten på til ønsket kjernetemperatur (ca. 45 minutter). Ta den ut av ovnen og la den hvile i ca. 15 minutter før servering.

Fileten er lite stekt når den har en kjernetemperatur på 55 °C, medium stekt på 60 °C og medium pluss på 65 °C.

  1. Vask potetene og tørk dem lett. Kutt litt av undersiden slik at de står stødig. Skjær dem i tynne skiver, men ikke helt gjennom - de skal henge sammen i bunnen.

Legg et par grillspyd eller spisepinner på hver side av poteten. Skjær ned mot pinnene, og de vil stoppe kniven slik at du ikke skjærer helt gjennom.

  1. Sett potetene i en smurt ildfast form, pensle dem med smør og dryss over krydder. Sett formen i ovnen sammen med kjøttet.
  2. Juster temperaturen i ovnen til 225 °C når kjøttet blir tatt ut av ovnen. Stek potetene til de har fått en gyllen overflate og blitt møre, totalt ca. 40 minutter avhengig av størrelsen.
  3. Sørg for at sausen er god og varm. Trekk den av platen og rør inn terninger med kaldt smør rett før servering. Sausen må ikke koke etter smøret er rørt inn. 
  4. Skjær kjøttet i rause skiver og server med hasselbackpoteter og rødvinssaus. Aspargesbønner, sautert sopp eller en frisk salat smaker også godt til.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8570, server:MP-PRD-WEB15 14.04.2024 16:02:00