Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Côte de boeuf

Hvordan oppnå den perfekte biffen?

Her skal vi lære deg hvordan du får en saftig, mør og velsmakende biff. Dette oppnår du ved å ha kunnskap om de enkelte stykningsdelene som biffen kan skjæres fra, og selve stekingen.

Å velge det beste blant de fem møreste

Indrefilet, mørbrad, ytrefilet, entrecôte og flatbiff er alle møre kjøttstykker.

Indrefileten er i utgangspunktet så mør at selv den mest kresne lar seg imponere. Indrefileten deles ofte opp til biffer og selges under benevnelsen; Filet mignon, Tournedos, Chateaubriand og Biffstykket.

Ytrefilet er finmarmorert, velsmakende og mørt. Egner seg til helsteking og er et selvfølgelig valg når en skal ha biff til mange. Ytrefileten er lang og gir mange like store biffer.

Mørbradkjøtt er også magert, mørt og finfibret.

Entrecôte er stykket øverst på kammen. Kjøttet er mørt med fin fettfordeling, saftig og velsmakende.
 
Flatbiff har en noe grovere struktur og blir som oftest brukt til stek, roastbiff og finere gryteretter.
Biffkjøtt blir i dag mørnet i hele stykker under vakuum. Ferdigmørnet kjøtt blir skåret i skiver,  pakket i forbrukerpakninger av industrien eller i butikken, og merket med ”Siste forbruksdag” som en ferskvare. Bruk biffkjøtt så nært opp til ”Siste forbruksdag” som mulig, da er det mørest.

Slik steker du biff

Biff kan stekes hel eller i skiver, i ovn, under grillen eller i panne. Steking i panne er den mest vanlige stekemetoden for biff i skiver.

Kjøttet:

Beregn 150-200 g kjøtt pr. person. Skal du steke biff til mange er det et poeng at biffene er tilnærmet like tykke. Biff kan ikke bankes mør. Det eneste du oppnår er å knuse celleveggene og kjøttsaft vil sive ut. Mør biff er mør, og blir saftig og velsmakende, hvis den tilberedes riktig.
Stek biff med det synlige fettet på, det gir saftigere og mer smakfull biff. La biffene ligge i romtemperatur ca. 30 minutter før steking. Krydre med salt og pepper like før de legges i pannen.

Pannen og stekingen:

Velg en jernpanne om du har. Jernpannen gir jevn god varme i tillegg til at den holder godt på varmen. Bruk smør eller en blanding av smør og olje til steking av biff. La panna bli varm og smøret få en nøttebrun farge før kjøttet legges i. Legg i et par biffer om gangen slik at pannen ikke blir for avkjølt og kjøttet koker mer enn det steker.

Når kjøttsaften begynner å piple ut på oversiden er det tid for å snu biffen. Bruk en stekespade og baksiden av en skje som støtte for å snu biffen.

Rå biff: Stek biffen 1 minutt på hver side.

Medium stekt biff: Stek biffen på sterk varme til kjøttsaften pipler ut på oversiden, snu biffen og stek til det pipler på den andre siden.

Godt stekt biff: Stek biffen 1 minutt på hver side ved sterk varme, etterstekes ca. 4 minutter på hver side over svak varme.

Lær mer om de ulike stykningsdelene, tilberedning og finn oppskrifter på biff og tilbehør til biff.

Slik steker du biff (Video)


Slik steker du biff til mange (Video)


 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB13 15.07.2024 05:33:11