Gryterett med høyrygg

Kategori
Familien
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Bygg er det norske urkornet, og har blitt dyrket i Norge i over 4000 år! Sammen med langtidskokt storfekjøtt - for eksempel høyrygg - lager du en fantastisk smakfull og spennende gryte. Vi kan godt bli flinkere til å spise mer bygg, og en bra start er denne gryteretten. 

Ingredienser

  • 400 g storfekjøtt av høyrygg eller bog, uten bein
  • 2 ss olje
  • 400 g byggryn
  • 1 stk. løk
  • 3 båter hvitløk
  • 1 stk. rød chili
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 2 stk. gulrot
  • 0,5 stk. fennikel
  • 1 ts korianderfrø
  • 1 ts fennikelfrø
  • 0,5 ts kajennepepper
  • 0,5 ts malt kanel
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 boks hakkede tomater
  • 0,5 stk. sitron

Urtekvast

  • 0,25 stk. purre
  • 2 stilker frisk timian
  • 1 stk. laurbærblad
  • 4 stilker frisk koriander

Slik gjør du

  1. Skjær vekk hinner og fett på kjøttet og kutt det i terninger.
  2. Varm olje i en stekepanne og brun kjøttet godt i omganger. Krydre med salt og pepper og ha det over i en gryte.
  3. Finhakk løk, hvitløk og chili og fres det på middels varme til det er mykt og blankt. Tilsett litt mer olje om det er nødvendig.
  4. Grovknus koriander- og fennikelfrø i en morter ha det i pannen sammen med malt kanel og kajenne. La det frese med til det begynner å dufte. Ha alt over i gryten.
  5. Kutt stilkselleri, gulrot og fennikel i terninger og ha dem i gryta.
  6. Lag en urtebukett av en bit purreløk, timian og laurbærblad. Legg til noen grove korianderstilker og knyt sammen med en bit hyssing. Legg buketten i gryta.
  7. Rør inn byggryn, tomatpuré og hakkede tomater. Tilsett vann til alt er dekket.
  8. Kok opp, senk varmen og sett på lokk. La gryten koke i ca. 1 1/2 time. Tilsett mer vann om nødvendig. Kjøttet skal til slutt være helt mørt og byggrynene skal ha litt tyggemotstand.
  9. Fisk ut urtebuketten og smak til med salt, pepper og sitron. Dryss over hakket vårløk, koriander og mynte ved servering.

Server gjerne godt brød til.


Gryte med høyrygg - Byggmesterskap juryering Brød og korn

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn 

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Pga ferie er kommentarfeltet stengt i juli.