Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Ribbe med asiatisk glaze

Julemiddag i kollektivet? Dette kan dere lage

Er det lite boltreplass på hybelen eller kollektivet trenger ikke det bety så mye for julemiddagen med venner eller studiekompiser. MatPrat-kokk Cecilie gir deg de beste tipsene til hva som må med på julemiddagen og hvilke retter du kan ta med hvis du er bedt bort.

Hva er den beste måten å fikse julemiddagen for venner?

Planlegger du og vennene dine julemiddagen sammen, så er tapas eller småretter alltid populært, og noe som alle kan ha med bidrag til. Det kan være gøy å tenke litt utenfor “juleboksen” og ha retter og smaker som er litt utradisjonelle på julemiddagen. Det er også en god mulighet til å få brukt opp noe av det du har i kjøleskapet før du reiser hjem til jul. Vær kreativ!

Fire gode retter på tapasbordet

Tapas kan være så mangt, og her er det bare å bruke fantasien. Men alle blir nok glade for en skikkelig saftig ribbe med spennende smak, god hjemmebakt focaccia, poteter og en deilig pai!

Ribbe

Ribbe er jo tradisjonelt, men det er ikke mye som skal til for å gjøre den litt annerledes.  Gni den inn med masse hvitløk, urter og krydder, så får du en helt annen og spennende smak. Timian, salvie og rosmarin er gode urter å bruke, eller hva med å lage en asiatisk variant med en skikkelig god glaze? Legg litt grønnsaker som løk og gulrot i biter under ribba, så er de med på å gi smak også. Ribba kan du kjøpe ferdig stekt i ferskvaredisken, og pimpe opp før festen. Og er det romjulsfest, kan du gjøre det samme med ribberestene fra julaften.

Pai

En god, hjemmelaget pai er alltid en vinner, og en ny anledning til å bli kvitt rester, for eksempel ost og grønnsaker. Ta utgangspunkt i en enkel oppskrift, og ikke vær redd for å bytte ut litt av ingrediensene i fyllet. Jeg foreslår enten en pai med sopp og bacon, eller en julete vegetarpai med erter og mozzarella. Begge kan godt serveres lune eller kalde, så du slipper å tenke på å varme dem.

Focaccia

Brød hører med på et tapasbord, og alle liker focaccia. Den kan pimpes opp med soltørka tomater, oliven, nøtter, hvitløk eller urter på toppen. Den focacciaansvarlige, kan også lage en hjemmelaget aïoli eller en god urtesaus til brødet (Det er lov til å jukse og kjøpe en aïoli på butikken).

Potetsalat

Poteter må med! Enten små, saltkokte poteter som kan dyppes i aïolien, eller en frisk potetsalat. Bruk gjerne kokte mandelpoteter og lag en eddik- og oljedressing. I potetsalaten kan du blande inn alt fra sylteagurk, eplebiter, purreløk, kapers, soltørkede tomater eller friske urter. Perfekt til tapasen.

Cecilie Maske

For den som trenger en snarvei

Ikke alle har tid eller mulighet til å stå på kjøkkenet. Men her finnes det kjappe løsninger som allikevel gir hjemmelaget schwung over retten!

Dadler med bacon er en liten godbit som, blir folk alltid positivt overrasket over, fordi det er så himla godt! Veldig enkelt å lage, og så kan de stekes i ovnen rett før servering.

Ost hører med! En hel, rund ost av litt størrelse, gjerne brie eller camembert finner du ofte i ostehylla til en billig penge. Så kjøper du nøtter som du blander med flytende honning. Osten kan du varme i folie i stekeovnen en stund, eller bare la den bli romtemperert. Rett før servering heller du honning og nøtter over osten Hvis du også har litt gode kjeks ved siden, så står denne til gull.

En annen nydelig og superenkel ostemunnfull er pepperkaker toppet med blåmuggost og en liten klatt marmelade eller syltetøy. Nydelig til gløggen eller boblene.

Og verdens enkleste dessert lager du i en fei! Vær sylfrekk, ta en ferdig isboks og hvelv den ut på et fat. Og så rocker du den opp med masse grovknuste julekaker og bær, og topper med karamell- eller sjokoladesaus. Her er det bare å kjøre på!

Se mulighetene med maten

Det å se mulighetene, våge å være kreativ, det er sånn nye retter oppstår. Lag noe digg ut av det du har, det du trodde du egentlig skulle kaste. Det finnes en mulighet med det aller meste du har i skapet og kjøleskapet. På en eller annen måte tror jeg at jeg sånn sett spiser «restemat» nesten hver dag, også i jula.

 

 

 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB11 21.05.2024 15:22:57