Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Fat med spekemat og ost

Hvor mye spekemat beregnes?

Et raust bord med norsk spekemat er alltid en suksess. Dette er den norske versjonen av tapas, og med et spennende og godt utvalg av tilbehør kan du velge selv om du vil holde det helt tradisjonelt, eller gjøre det mer middelhavsinspirert.  

Å beregne hvor mye mat man må lage kan være vanskelig. Det er alltid lurt å ta tenke over hvilke gjester som kommer - er det en gjeng sultne mannfolk, eller er det flere småspiste barn og eldre?

Et godt utgangspunkt er å beregn ca. 150 gram kjøtt per person, i tillegg til ulike tilbehør. Satser du på mektig tilbehør som potetsalat og eggerøre kan du beregne litt mindre.  Skiver av spekeskinke er som regel mest populært, så det kan være lurt å beregne mest av den, og fordele resten av mengden på fenalår og ulike spekepølser. Det er en stor fordel å kjøpe spekematen ferdig oppskåret i tynne skiver hvis du ikke har tilgang til en god oppskjæringsmaskin.

Beregning av spekemat til selskap (150 g per person):

Det finnes et stort utvalg av norskprodusert spekemat og spekepølser. Her har vi samlet våre spekematoppskrifter til inspirasjon for å sette sammen din egen spekematanretning. Om du velger å supplere med tapas-liknende tilbehør, kan spekepølsene godt være mer krydret enn vanlig. Husk at jo flere ulike tilbehør du har, jo mindre trenger du av hver rett. 

Spekemat tåler fint å stå på bordet en stund, og blir det rester, kan de oppbevares i en tett boks i kjøleskapet i lang tid. 

Forslag til fordeling av kjøtt:

  10 personer 40 personer
Spekeskinke uten ben 750 g 3 kg
Fenalår uten ben 250 g 1 kg
Salami 250 g 1 kg
Morrpølse 250 g 1 kg

Vennefrokost

Podcast-episode: 17. mai med norsk mat og drikke

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB13 27.05.2024 09:28:00