Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Blåbærsmoothie med egg

Drikke rå egg?

Er det trygt å drikke egget rått, eller må det varmebehandles først? Er rå egg bedre for trening og muskelbygging? Ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat, Eilin Lundekvam By, forklarer hva som er innafor og utafor når det gjelder rått egg.

Kan jeg drikke egget rått, for eksempel i smoothie?

Ja, i Norge kan du trygt spise eller drikke rå egg, gitt at det er norske egg pakket i kartong og solgt i butikk, for disse er underlagt regelverk om salmonellagaranti. Dette innebærer at det jevnlig blir gjennomført analyseprøver for Salmonella på gården. Ifølge Mattilsynet har vi god salmonellastatus på egg i Norge, og derfor kan pakkede norske egg spises rå.

Får jeg større muskler av rå egg enn varmebehandlet egg?

Å spise proteinrike matvarer som blant annet egg, hvis du trener for å bli sterkere er smart. Kroppen trenger nok proteiner for å vedlikeholde og bygge muskler. Proteinet i egg er også av høy kvalitet, for det inneholder alle de essensielle aminosyrene som vi må ha påfyll av fra mat.

Men det er en myte at rå egg er bedre for å bygge muskler. Faktisk er det slik at ved varmebehandling så blir det litt lettere for kroppen å ta opp proteinene i egget. Dette har imidlertid ingen praktisk betydning i et balansert kosthold, og egg er en bra proteinkilde uansett hvordan du tilbereder dem. Så du trenger altså ikke drikke rå egg etter trening for å bygge mer muskler.

Les mer: Kosthold og trening

Hva med opptaket av andre næringsstoffer i rå egg?

I tillegg til protein inneholder egg flere vitaminer og mineraler, som for eksempel vitamin B12, vitamin D, jern og jod. Næringsopptaket av disse er bra i både rå og stekte egg.

Eggeplommen inneholder også biotin, et B-vitamin som kroppen trenger. Spiser vi egget rått vil ikke kroppen kunne ta opp biotinet, fordi et stoff i eggehviten, avidin, binder seg til biotin i plommen og hindrer opptaket. Når egget er varmebehandlet opphører denne effekten og kroppen kan nyttiggjøre seg av biotinet. Likevel er det ingen fare for biotinmangel ved å spise rå egg av og til, for biotin finnes i de fleste matvarer i større eller mindre grad, for eksempel brød og kornvarer og melkeprodukter. Dermed så går det helt fint å innta rå egg som en del av et variert kosthold og kroppen vil få nok biotin.

Les mer: Næringsinnhold i egg

3 næringsrike og gode oppskrifter med egg

Egg i pesto

Prøv Speilegg i pesto sammen med litt spinat og godt grovt brød!

Smakfull smoothie med ingefær, eple og grønnkål.

Grønn versjon av shakshuka med aspargesbønner, grønn chili, koriander, fetaost og egg.

Sist oppdatert: mandag 30. august 2021

Geissler, C. & Powers, H. (2011). Human Nutrition, 12th edition.

Matportalen.no (23. mars 2018). Egg og salmonella.

Mattilsynet (2020). www.matvaretabellen.no

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB11 22.06.2024 10:46:01