Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Jod

Jod

Mange får i seg for lite jod. Særlig kvinner i fertil alder, gravide og ammende. Visste du at alle trenger daglig inntak av jod? Jod er helt nødvendig for å opprettholde en normal energiomsetning i kroppen. Jod er også viktig for utvikling av hjernen og nervesystemet i fosterlivet, og hos barn. 

 

Mineraler som kroppen trenger små menger av kalles sporstoffer. Jod er et slikt sporstoff. I kroppen er jod hovedsakelig konsentrert i skjoldbruskkjertelen, og næringsstoffet er avgjørende for normal produksjon av hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Disse hormonene er viktige for energiomsetningen gjennom hele livet, og for utvikling av hjernen og nervesystemet i fosterlivet og hos barn.

Hvilke oppgaver har jod i kroppen?

  • Nødvendig for normal forbrenning / energiomsetning
  • Hjelper nervesystemet vårt, et av kroppens kommunikasjonssystem som sender signaler mellom hjerne og muskler slik at vi kan bevege oss og reagere på sanseopplevelser
  • Nødvendig for normal kognitiv funksjon som læring, konsentrasjon og hukommelse
  • Bidra til normal vekst

Hvor mye jod trenger du?

Anbefalt daglig inntak av jod for ulike befolkningsgrupper:

  • Barn 1-2 år: 70 mikrogram
  • Barn 2-5 år: 90 mikrogram
  • Barn 6-9 år: 120 mikrogram
  • Barn > 10 år: 150 mikrogram
  • Voksne: 150 mikrogram
  • Gravide: 175 mikrogram
  • Ammende: 200 mikrogram

Gode kilder til jod i maten

Jod finnes naturlig i fisk og sjømat, spesielt hvit fisk som torsk og sei. Melk- og  melkeprodukter som yoghurt, syrnet melk og brunost er andre gode kilder til jod. Melkeprodukter er den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet, fordi vi spiser relativt mye av dette. Egg kan også være en god kilde til jod. 2 egg dekker cirka 1/4 av dagsbehovet til en voksen. Det finnes også noe jod i beriket plantedrikker. 

Jod tabell - innhold av jod i ulike matvarer

*Voksne

Tang- og tareprodukter

Noen tang- og tareprodukter kan inneholde svært store mengder jod. Produktene bør derfor inntas med særlig forsiktighet.

Jodtabletter og atomberedskap

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler alle under 40 år, gravide og ammende til å ha jodtabletter tilgjengelig dersom en atomulykke inntreffer. Jodtabletter i kosttilskuddsform må ikke forvekskes med jodtabletter ved atomulykke. Les mer om informasjon om jodtabletter og bedredskap.

3 Tips til å få i deg nok jod

  1. Spis hvit fisk regelmessig
  2. Et kokt egg til frokost bidrar med 19 mikrogram jod
  3. Brunost, gulost, yoghurt og syrnet melk gir deg jod

Sist oppdatert: tirsdag 10. mai 2022

Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Helsedirektoratet, Mattilsynet og Universitetet i Oslo (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11.

Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo (2017, 30. mai). Matvaretabellen 2017.

Nasjonalt råd for ernæring (2016). Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak.

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB13 23.04.2024 16:02:43