Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Jod

Jod

Mange får i seg for lite jod. Særlig kvinner i fertil alder, gravide og ammende. Visste du at alle trenger daglig inntak av jod? Jod er helt nødvendig for å opprettholde en normal energiomsetning i kroppen. Jod er også viktig for utvikling av hjernen og nervesystemet i fosterlivet, og hos barn. 

 

Mineraler som kroppen trenger små menger av kalles sporstoffer. Jod er et slikt sporstoff. I kroppen er jod hovedsakelig konsentrert i skjoldbruskkjertelen, og næringsstoffet er avgjørende for normal produksjon av stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Disse hormonene er viktige for energiomsetningen gjennom hele livet, og for utvikling av hjernen og nervesystemet i fosterlivet og hos barn.

Hvilke oppgaver har jod i kroppen?

  • Nødvendig for normal forbrenning / energiomsetning
  • Hjelper nervesystemet vårt, et av kroppens kommunikasjonssystem som sender signaler mellom hjerne og muskler slik at vi kan bevege oss og reagere på sanseopplevelser
  • Nødvendig for normal kognitiv funksjon som læring, konsentrasjon og hukommelse
  • Bidra til normal vekst

Hvor mye jod trenger du?

Anbefalt daglig inntak av jod for ulike befolkningsgrupper i mikrogram (µg):

  • Barn 1-10 år: 100 µg 
  • Jenter 11 - 17 år: 120 µg
  • Kvinner fra 18 år: 150 µg 
  • Gravide og ammende: 200 µg 
  • Gutter 11 - 14 år: 130 µg
  • Gutter 15 - 17 år: 140 µg
  • Menn fra 18 år: 150 µg

Gode kilder til jod i maten

Jod finnes naturlig i fisk og sjømat, spesielt hvit fisk som torsk og sei. Fisk- og fiskeprodukter dekker 28 % av jod-inntaket i et gjennomsnittlig norsk kosthold. Melk- og  melkeprodukter som yoghurt, syrnet melk og brunost er andre gode kilder til jod. Melkeprodukter er den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet. Fordi vi spiser relativt mye av dette, dekker slike produkter 34 % av inntaket vårt. Egg kan også være en god kilde til jod. 2 egg dekker cirka 1/4 av dagsbehovet til en voksen. Det finnes også noe jod i berikede plantedrikker. 

Melkeprodukter - melk, ost, yoghurt, brie

  • Torsk, filet, ovnsstekt, en porsjon a`200 g: 576 μg
  • Sei, kokt, en porsjon a`200 g: 510 μg
  • Brunost, til en skive a`16 g: 32 μg
  • Lettmelk, 1 % fett, ett glass: 32 μg
  • Cottage cheese, 1 dl:  15 μg

Tang- og tareprodukter

Noen tang- og tareprodukter kan inneholde svært store mengder jod. Produktene bør derfor inntas med særlig forsiktighet.

Jodtabletter og atomberedskap

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler alle under 40 år, gravide og ammende til å ha jodtabletter tilgjengelig dersom en atomulykke inntreffer. Jodtabletter i kosttilskuddsform må ikke forveksles med jodtabletter ved atomulykke. Les mer om informasjon om jodtabletter og beredskap.

3 Tips til å få i deg nok jod

  1. Spis hvit fisk regelmessig
  2. Et kokt egg til frokost bidrar med 18 μg
  3. Brunost, gulost, yoghurt og både fersk og syrnet melk gir deg jod

Sist oppdatert: onsdag 19. februar 2025

Helsedirektoratet (Lest 14. februar 2025). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Helsedirektoratet (2023, lest 29. januar 2025). Referanseverdier for energi og næringsstoffer.

Helsedirektoratet (2024, lest 29. januar 2025). Norkost 4. Landsrepresentativ kostholdsundersøkelse blant personer i alderen 18-80 år bosatt i Norge.

Mattilsynet (2024). Matvaretabellen.no.

Nasjonalt råd for ernæring (2016). Risiko for jodmangel i Norge. Identifisering av et akutt behov for tiltak.

Nordic Council of Ministers (2023). Nordic Nutrition Recommendations 2023.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.13485, server:MP-PRD-WEB12 18.03.2025 12:29:47