Jod

Mange kvinner får i seg for lite jod. Gode kilder til jod er hvit fisk, melkeprodukter og egg er gode kilder til mineralet. Jod trengs i kroppen for normal energiomsetning, og for utvikling av hjernen og nervesystem i fosterlivet og hos barn.

Mineraler er stoffer som kroppen vår må få tilført gjennom mat og drikke i svært små mengder, fra mikrogram til milligram, da vi ikke kan produsere dem selv. De forskjellige mineralene har ulike oppgaver i kroppen. Mineraler som kroppen trenger i veldig små menger kalles sporstoffer. Jod er et sporstoff.

Selv om mineraler utgjør en utrolig liten del av kroppsvekten vår, er vi helt avhengige av dem. Tenk at noe så smått kan være så viktig! Men for mye av enkelte mineraler er heller ikke bra. Et variert og balansert kosthold i tråd med Helsedirektoratets kostråd er den beste måten å sikre at du får i deg akkurat passe mengder av mineraler, og andre næringsstoffer som kroppen trenger.

I kroppen er jod hovedsakelig konsentrert i skjoldbruskkjertelen, og næringsstoffet er avgjørende for normal produksjon av hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Disse hormonene er viktige for energiomsetningen gjennom hele livet, og for utvikling av hjernen og nervesystemet i fosterlivet og hos barn.

Hvilke oppgaver har jod i kroppen?

 • Nødvendig for normal energiomsetning, det vil si at cellene våre klarer å utvinne energi fra maten vi spise
 • Hjelper til i nervesystemet vårt, et av kroppens kommunikasjonssystem som sender signaler mellom hjerne og muskler slik at vi kan bevege oss og reagere på sanseopplevelser.
 • Nødvendig for normal kognitiv funksjon, altså læring, hukommelse og resonering.
 • Trengs for frisk hud.

Hvor mye jod bør du få i deg?

For barn som er 10 år og eldre samt voksne er anbefalt daglig inntak av jod 150 mikrogram (μg). For gravide og ammende er daglig anbefalt jodinntak henholdsvis 170 og 200 μg.

Med jevne mellomrom gjennomføres det landsrepresentative kostholdsundersøkelser i Norge. Basert på slike kostholdsdata har Nasjonalt Råd for Ernæring estimert jodstatus i befolkningen. Menn har i snitt et tilnærmet tilstrekkelig jodinntak, mens en større andel kvinner ser ut til å ha et for lavt inntak av jod. Rundt 50 % av gravide kan ha et jodinntak som er lavere enn anbefalt. 

Gode kilder til jod i kostholdet

Hva som er en god kilde til et næringsstoff avhenger av hvor mye matvaren inneholder av det aktuelle næringsstoffet, og hvor ofte og/eller hvor mye det er vanlig å spise av den. Vi har få gode kilder til jod i det norske kostholdet.

Jod finnes naturlig i fisk og sjømat, spesielt hvit fisk som torsk og sei. Melk og flere typer melkeprodukter som yoghurt, surmelk og brunost, inneholder også relativt mye. Melkeprodukter er den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet, fordi vi spiser relativt mye av dette. Fordi fôret til norske kyr/kuer blir tilsatt jod inneholder også melken dette næringsstoffet. Egg er også en god kilde til jod, og 2 egg dekker litt over 1/3 av dagsbehovet til en voksen.

Slik får du i deg nok jod

Å ha et variert og balansert kosthold i tråd med de norske kostrådene danner grunnlag for god helse, og bidrar dessuten til at kroppens behov for jod dekkes:

 1. Spis fisk til middag 2-3 ganger i uken. Mager fisk er en spesielt god kilde til jod.
 2. Ha et daglig inntak av magre melk- og meieriprodukter. Det anbefales 3 porsjoner om dagen.
 3. Egg er et supert supplement i kosten. 

           

Sist oppdatert: 6. juli 2018. 

Referanser:
 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.