Paté med ribbe og tørket sopp

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Å lage sin egen paté eller leverpostei før jul er for mange blitt en tradisjon. Her har vi blandet inn små biter av ribbe og supplert med sopp og timian. Nydelig å bruke både som en liten forrett, eller som gave til den som har alt.

Ingredienser

  • 750 g lever av svin eller storfe
  • 350 g medisterdeig
  • 6 stk ansjosfilet
  • 3 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 2 stk egg
  • 2 dl matfløte

  • 150 g ribbe i små terninger
  • 30 g tørket sopp
  • 2 ts tørket timian

Slik gjør du

1. Skjær lever i grove terninger, ca. 3x3 cm. Kok leverterninger noen minutter i en kjele med vann. Avkjøl og del eventuelt i mindre biter.

Koking av leveren gir en mildere leversmak på patéen eller posteien. Man fjerner altså litt av råsmaken. Man trenger ikke nødvendigvis å koke leveren på forhånd, men patéen kan få en metallisk smak om man ikke gjør dette.

2. Kjør alle ingrediensene til pateen, unntatt fløte og egg i foodprosessor til en jevn røre.

3. Visp egg og fløte lett sammen, og spe det i blandingen til du har en glatt røre.

4. Bløtlegg sopp i kokende vann i 10 minutter. Hell av bløtleggingsvannet og klem ut så mye væske som mulig. Grovhakk soppen.

5. Vend ribbe, bløtlagt sopp og timian inn i røren.

6. Hell røren i en form, eventuelt små porsjonsformer. Stek patéen i vannbad på 170 °C i ca. 1- 1 ½ time, avhengig av størrelsen på formene. Den stekte patéen skal kjennes litt fast når du trykker på den. For å være sikker på at patéen er ferdigstekt kan du bruke et steketermometer. Den skal ha en kjernetemperatur på 76 °C.

7. La pateen bli kald i formen.

Skjær patèen i skiver og server den med bacon og ripsgelè.

Pateen kan pyntes med avkjølt, nesten stivnet aspic. Skal den fryses må den pyntes etter tining.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Pga ferie er kommentarfeltet stengt i juli.