Svak saltlake

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
Under 20 min

Svak saltlake er en oppbevaringslake som brukes til å sikre holdbarhet på hele eller store stykker av hjemmelaget eller kjøpte pålegg, som for eksempel lammerull, okserull, kokt tunge, sylte og juleskinke.

Ingredienser

  • 300 g salt
  • 5 l vann
  • 1 ss sukker

Slik gjør du

  1. Ha alle ingrediensene i en passe stor plastboks. Rør godt til salt og sukker har løst seg opp.
  2. Legg i kjøttpålegget og dekk boksen med et lokk.

Oppbevar kjølig. Kjøttpålegget holder seg godt i ca. 10 dager i denne laken.

Dette er en ideell saltlake til å oppbevare julens pålegg i. Legger du pålegget i plastposer i kjøleskap får det kortere holdbarhet enn om du legger det i en slik saltlake. I denne laken kan kjøttpålegg oppbevares uten problem i 10 til 14 dager, når stykkene ligger dekket av laken og ikke har kontakt med luft (oksygen). Laken må stå kaldt i kjøleskap eller kjølerom.

Bruk en plastboks med lokk til å lage laken i, og pass på at det er nok lake til at kjøttpålegget blir dekket. Legg eventuelt noe tungt over pålegget, slik at det holdes nede i laken.

Dersom laken får en grå hinne på toppen, så er dette en forurensing av laken. Dette kan øses av og man bør da fylle på med nylaget lake for å sikre at du har nok saltinnhold i laken og riktig mengde lake til å ha over pålegget. Har du hatt laken lenge kan det være at du må lage en ny eller fylle på ny lake på den gamle. Saltinnholdet i laken vil bli mindre etter hvert som det legges nye produkter i laken. Skyll av pålegget med kaldt vann før du legger det ned i den nye laken, da forurenser du ikke laken, og den holder seg lengre.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.